Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
repris från 2013


HÖGMOD

Det sitter en man på en bänk i den lummiga parken bredvid kyrkan. Orakad, smutsig, onykter. Vem är han, denne man med ett förlorat liv. Bortglömda barn. Ingenstans att bo. Förbrukad, förminskad till ingenting. Hans tankar irrar fram och tillbaka. Till en annan tid. Då framtiden syntes ljus och lovande. Då kärleken levde i fru och barn. Men han kastade bort allt. För sin eviga vän och fiende. Flaskan. Så nu sitter han här. Med tårade ögon i sina minnen.

En kvinna, välklädd och välfriserad, med strama läppar stannar till. Ser högdraget på honom. En människospillra. En nolla. Ingenting värd. Hennes ögon lyser föraktfullt när hon kastar sina hånfulla ord på honom. Sådana som han skulle inte finnas. Kostar bara samhället en massa pengar. Är tärande och bidrar inte med något. Medan vi andra får bekosta att ni kan sitta och supa dagarna i ända. Inte arbetar.

Varje ord känns som ett piskrapp mot hans sargade själ. Han har inga svar att ge. Ingen ursäkt för vad han är. Han vrider upp munnen i ett ironiskt grin. Lyfter flaskan till en skål mot kvinnan. Medan gråten ylar inom honom. För hans bortkastade liv. Andra människors högmod. De som har allt. Men ingen barmhärtighet. För sådana som han. Andra som av olika skäl inte är lyckade samhällsmedborgare. Den lilla människan i fattigdom och utanförskap.




Prosa av Elisabeth Nilsson VIP
Läst 159 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2021-10-22 18:02



Bookmark and Share


  Feliaxel VIP
Ett öde som behöver mycket medmänsklig för att ta sig ur
2021-10-24

  Kajan VIP
En text som når fram till mig och berör och scenen blir levande och tydlig inför min inre blick vid läsningen. Den väcker många olika tankar/känslor, och det är bra.
2021-10-24

    Sefarge VIP
Medmänskligt betänkligt skriftat
Droger,högmod,avund
kommer i många
Skepnader,som
en grön giftig
Gas,nästlar
sig in i män
- skligheten
Vem kan stå
över någon
annan egent
-ligen? När
det det kom
-mer till den
berömda
Kritan?




2021-10-23

  Öknens Ros VIP
När alkohol blir till ett måste, ett gift i kroppen, är avgrunden nära. Att ta sig upp ur detta är oftast en omöjlig uppgift.
2021-10-23

  Marita Ohlquist VIP
Bra skrivet om ett tragiskt levnadsöde, där spriten är orsaken till att han har förlorat familjen, bostaden, förmodligen jobbet och livsglädjen.
2021-10-22

  Niliboy
Ett hjärta som är fyllt av kärlek talar ord av kärlek, säger Moder Teresa.
2021-10-22

  Niliboy
Älska varandra, säger Moder Teresa!
2021-10-22
  > Nästa text
< Föregående

Elisabeth Nilsson VIP