Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Rationalitet och sekularisering har förändrat uttrycken för människans "andlighet". En ny form av "förtrollning" har i stället växt fram som spekulationer och agendor av tvivelaktigt slag.


FÖRTROLLNING

Max Webers avförtrollningsteori
och sekulariseringens funktioner
har skapat plats för nya suggestioner
och trolsk konspirationsteologi.

Nutida troll och faktaresistens,
nationalism och brun återförtrollning
är brist på vetenskaplig kunskapshållning
men även andlighet och transcendens.

Upplysningstiden var nog värd sitt pris
och Webers teori var starkt profetisk,
måhända även Marx´ på sätt och vis?

En avförtrollning är ju kunskapsetisk
men har nu övergått till andlig kris.
En tillflykt återstår. Den är poetisk!








Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 173 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-11-24 14:42



Bookmark and Share


  Olof Lagerhorn VIP
En tankeväckande text som får mig att
reflektera kring innebörden av begrepp
som andlighet, kunskap och rationalitet.
Kan andlighet ha sin egen inneboende
rationalitet; vara ett uttryck för den?
2021-11-25

  räddare/antenner
Ja. Det finns en stark angelägen röst här.
Men man kan kanske kan vrid och vända och hitta "starkare" rom?
2021-11-25

  Lustverket VIP
Ja, absolut. Men även nazismen var ett svar på avförtrollningen, i sig en återförtrollning med mörka förtecken. Frågan återstår vad vetenskapen har för skuld i det hela, som agent för avförtrollningen från första början!
2021-11-24
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP