Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Snart är hemska julen här!

 

 

snart är hemska julen här

mamma gråter, pappa svär

han har visst vänstrat

en annan kvinna gränslat

 

här blir ingen glader jul

granen är så rysligt ful

stulen visst den är

från nån nära affär

 

barnen skrämda sig gömmer

inte längre de drömmer

om festlig sagolik jul

det här var inget kul

 

de förstår inte gråten

de vill sjunga jullåten

men allt blir bara fel

förstår inte vuxnas spel

 

pappa bönar och ber

han äntligen inser

gjort kan ej göras ogjort

han är en riktig lort

 

julbord under isande tystnad sker

klappar delas ut, men ingen ler

i barnens magar klumpen sitter

i granen sitter allsköns glitter

 

julen är en ironins högtid

pappa dricker massa sprit

dövar sitt dåliga samvete

för han ej kunde sig bete

 

mamma har lagt sig för att sova

ledsen för han hade lovat

sluta bete sig som ett svin

han är ett hår av hin

 

barnen tyst med klappar leker

ingen dem kärleksfullt smeker

på TV:n visas Karl Bertils jul

julen är full av strul

 

Jesus i krubban ser nöjd ut

han har varit med förut

tänk om han anat

vilka känslor han frammanat

 

men dagens människor har annat i blicken

de ser på den däringa  fenomenala manicken

som ska göra livet lättare

en ny förbättrare

 

ack människa, människa du blinda

när ska du dig hindra

stanna upp och se bortom horisont

låt oss sjunga unisont

 

en sång för kärlek och fred

låt alla komma med

en sång för gemenskap

en sång för vänskap

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Satir) av Öknens Ros VIP
Läst 190 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2021-11-23 12:06



Bookmark and Share


  Bodingen VIP
Julen - en ful en.
2021-11-24

    Elisabeth Nilsson VIP
Bra satir! Tyvärr med hög igenkänning för min del, när vi var barn.
2021-11-24

  AiA Maria den fria

Många ”sanningar” här...
Julen speciellt men även övriga storhelger är för många förknippat med allt annat än glädje.

Sista versen är en sång att bära med sig!

Tack!
2021-11-23

  Sparvögat VIP
En kvick och rolig satir som manar till skratt men avslutas på ett fint sätt i en sång till kärlekens fred…
2021-11-23

  ULJO
En fantastiskt dikt som visar all bedrövelse som julen kan medföra. Man ska komma ihåg att den också vara alldeles underbar.

2021-11-23

  Monica Lindgren
En annorlunda, personlig och väldigt kvick juldikt! Slutet en fin uppmaning!
2021-11-23
  > Nästa text
< Föregående

Öknens Ros
Öknens Ros VIP