Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om poesins ambivalens


FRI OCH BUNDEN

Den bundna versens poesi blir gärna lite tråkig
och särskilt om den är behäftad med för simpla rim.
Den fria diktens vilda framfart gör den alltför bråkig.
Den verkar vilja fly den egna tankens fjärilssim.

Det fria och det bundna speglar nog poetens ställning
i valet mellan tradition och diktens anarki.
Man tänker ett men skriver annat för att slippa skällning
och texten blir konventionell, men tanken flyger fri.

Det bästa är om diktaren förmår att kompromissa
och blanda friheten med disciplinens trånga band.
En läsare kan fatta en poet och poetissa,
om dikterna blir fria skapelser med bunden hand.







Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 105 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-11-30 14:19



Bookmark and Share


  Monica Lindgren
Storartat! (Om form: Har läst att vissa poeter tycker bunden form ger större frihet för tanken! Andra menar att den bundna formen är ett bra sätt att öva sig inför skrivande av "fri dikt"! Själv känner jag det förmätet, att bara krafsa ner ord och satser utan sammanhang och inbördes ordning eller ens med sammanhang utan yttre norm! Men jag antar att det är dit man måste nå...Kan aldrig bli en Frostenson, tyvärr...)
2021-11-30
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP