Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dante

Dante Alighieri (1265-1321) var en
märklig poet. Hans främsta verk är
”Vita Nuova” (ungdomsliv) som på
svenska kallas ”Den gudomliga
komedin”. Den innehåller 34 sånger,
i huvudsak sonetter, och beskriver
hans vandring genom helvetets nio
kretsar och hans olyckliga kärlek till
Beatrice. Hon blev bortgift till en
annan man och dog ung. Dante
möter skalden Vergilius som guidar
honom genom helvetet. Det är en
makaber, detaljerad vandring som
beskriver hur helvetets alla vidriga
plågor drabbar kända personer i
hans liv. Originalet skrevs på latin
och finns i svensk översättning
av bl a Åke Ohlmarks.
Lär känna hur denna sällsynt
begåvade skald låter sin fantasi
spegla en fiktiv underjord.
Ett citat ur tjugoåttonde sången:
Men en med hela strupen skuren upp
och näsan kapad av till ögonbrynen
och örat rätt avskalat från hans kropp
stod där och stirrade helt vild i synen
upplät sitt svalg förrn ingen annan hann,
rött som en slaktbänk full av slams och trynen




Övriga genrer av Nils-Ivar Lindström
Läst 83 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-12-01 12:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström