Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Kritik och verk" avseende kritisk analys av spektakulär litteratur.


THE PHILOSOPHER WHO SAVED THE WORLD FROM NAZISM ?

Från katolsk uppväxt av fasta normer,
började den tyske filosofen och lingvisten
Martin Heidegger (1889-1976) sitt själv-
ständiga tänkande genom att berusa sin
begåvning med allsköns filosofi.

Som en förgrundare till existensialismen
blev hans omdömen om varat kritiska
där han menade människans upplevelse
av att vara naturlig upphör när hon styrs
av sociala normer som några stipulerat i
regelverk att följa.

Civilisationen närapå våldför sig sålunda
på individen med information som dränerar
hennes medvetande och dränker hennes
harmoni med oljud istället för med naturens
stillhet.

Heidegger var en motvalls kärring vilken i
förhållande till sin samtid såg studenter
som slavar och idioter vid universiteten
vilka upplåtit sina hjärnor till förprogram-
merade läror.

Vidare ignorerade han den teknologiska
utvecklingens alla moderniteter.

Det finns fog för att Heideggers medlem-
skap i nationalsocialistiska partiet var ren
infiltrering och spionage för Usa, England
och Frankrikes räkning i vilket han räddade
världen ifrån nazismens välde.

Det är också frapperande att hans efterläm-
nade kvarlåtenskap omfattande ett hundratal ?
skrifter har av tyska säkerhetstjänsten låsts in
för att aldrig offentliggöras.

Tar man till sig hans filosofiska idéer och
kritiska invändningar mot sin samtid
framträder motsatsens logik mot allt vad
nazismen stod för.

Hans konflikt med Husseri vilken var jude
gav upphov till rykten om hans antisemitism
för så känsloladdat var det att bli ovän med
en enda jude att man generellt bedömdes
hata alla judar.

Att han inte avslöjades som landsförrädare
och spion beror förmodligen på att han var
lika skicklig på att manipulera sin omgivning
som Hitler själv och man ska ju bemöta
fienden med deras egna metoder.



~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 226 gånger
Publicerad 2021-12-01 16:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP