Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lovsång till fosterlandet.


DEMOKRATINS MONARK

Jag är så glad, det må du tro,
att jag i Sveriges land får bo
och vara någorlunda trygg
trots mången ond och stygg!
Jag känner hoppfullhet och frid,
när jag i världens orostid
får höra till det land som har
sin gamla frihet kvar.

Jag tycker om dig, fosterland,
trots att jag smädar dig ibland
för sådant som syns dumt och smått
med bortskämdhetens mått.
Du värnar ju trots allt om dem,
som tvingats lämna sina hem
och fly från diktatur och död
till dina överflöd.

Jag är i grunden positiv
till din struktur, ditt samhällsliv
och dina myndigheters ton
och organisation.
Allt kan förbättras, det är sant,
men ingen gnällig kverulant
har lämnat dig, din vård och ans
och flytt nån annanstans!

Mitt fosterland. jag tror på dig!
Du verkar också tro på mig
och mina rättigheters vikt
och skyldigheters plikt.
Du lyssnar på varenda tok
med överseende och klok
du låter alla säga sitt
rätt ut och frankt och fritt.

Mitt fosterland, du är mitt stöd.
Till hälften blå, till hälften röd
behåller du en bra balans
med politikens sans.
Du har förvisst belackare,
som ser dig som en stackare,
men du står stolt och stark,
demokratins monark!















Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 129 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-12-04 19:24



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
Jag skriver under på din avslutande strof. Tidvis så studerar arbetarrörelsen framväxt och finner detsamma. Sveriges grund är både röd och blå.
2021-12-11

  Staffan Nilsson
Lugn och fin hyllning med härligt gung som jag gärna skriver under på!
2021-12-09

  Monica Lindgren
Instämmer helt med vad denna dikt uttrycker! Som vanligt är formen fulländad!
2021-12-07
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP