Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ryssland är Indiens största vapenleverantör och står för 23 procent av Moskvas vapenexport mellan 2016 och 2020, enligt Stockholm International Institute for Peace Studies (SIPRI).


Indien och Ryssland förlängde ett 10-årigt tekniskt-militärt

Indien och Ryssland har förlängt ett 10-årigt tekniskt-militärt samarbetsprogram Nya Indian Express – Indien och Ryssland undertecknade avtal på måndagen för tillverkning av automatgevär och förlängde med 10 år ett program för tekniskt-militärt samarbete, rapporterar DPA, enligt agerpres.

Tillkännagivandet kommer under president Vladimir Putins besök i New Delhi för ett årligt toppmöte med premiärminister Narendra Modi. Både Putin och Modi betonade vikten av samarbete mellan Ryssland och Indien på försvarsområdet i sina inledande uttalanden före mötet.

Avtalet om att bygga 601 427 AK-203 automatgevär vid ett joint venture i Uttar Pradesh, Indien var ett av de avtal som undertecknades vid ett möte med den mellanstatliga kommissionen för militärt och tekniskt-militärt samarbete, sade en talesman från försvarsministeriet.

Affären är värd 50 miljarder rupier (cirka 663 miljoner dollar), rapporterade nyhetskanalen NDTV.

En annan pakt som undertecknades under ett möte ledd av försvarsministrarna Sergei Shoigu och Rajnath Singh var ett program för militärt och tekniskt samarbete från 2021 till 2031, som utökade ett befintligt protokoll.

Putins korta besök i den indiska huvudstaden - han kommer att återvända med flyg på måndag kväll - är hans andra resa utanför Ryssland sedan covid-19-pandemin slog till.

Putin besökte Genève i juli för ett möte med USA:s president Joe Biden.

Besöket kommer vid en tidpunkt då Indien har börjat ta emot rysktillverkade S-400 luftvärnsmissilsystem under ett kontrakt på 5 miljarder dollar undertecknat 2018 som kan leda till amerikanska sanktioner mot Indien.

Ryssland är Indiens största vapenleverantör och står för 23 procent av Moskvas vapenexport mellan 2016 och 2020, enligt Stockholm International Institute for Peace Studies (SIPRI).

Men de sjönk med cirka 49 % 2015 när Indien försöker balansera sina intressen med nya importkontrakt med länder som Israel och USA. Ajay Bhatt, Indiens statsminister vid försvarsministeriet, sa nyligen till parlamentet att Indien är medvetet om frågan om amerikanska sanktioner, men kommer att fatta suveräna beslut baserat på dess försvarsbehov.

"Under de senaste decennierna har världen bevittnat många grundläggande förändringar och omarrangemang av geopolitiska ekvationer, men vänskapen mellan Indien och Ryssland har förblivit konstant", sa Modi i sitt inledningsanförande.

Han sa att förhållandet mellan de två länderna är en modell för mellanstatligt samarbete.

Utöver försvars-, strategiska och handelsförbindelser förväntas de två ledarna diskutera regionala frågor, särskilt Afghanistan, som också dök upp vid möten mellan de två ländernas utrikesministrar.

I sitt inledande uttalande sa Putin att Indien och Ryssland tillsammans kommer att kämpa mot terrorism, narkotikahandel och organiserad brottslighet. Putin sa att han var oroad över situationen i Afghanistan.
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 20 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-12-06 23:29Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP