Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


begränsningar i tillvaron, lärdomar och sånt — öppenhetens tragedi


främling och vana och ovishet

ser du vinden smakar du jorden
luktar du havet hör du bergen

känner du den som läser ser
du den vars tal är vackert
men tankar är fula

känner du känslorna
omvandla känner du
kropparna omfamna

vad är vinden om den inte
känns, vad är jorden om
den inte bebos av oss,
vad är havet om den
inte innehåller fiskar
och vad är bergen
om det inte fanns
mark att stå på

vad är frågan om det
inte finns något svar

vad är svaret om det
inte finns något främmande

kunde jag som komplex
hjärnbärare komplicera
allt till intet och alltet

smula sönder själen
till tappade brödsmulor

vi kan tvätta av skrubba
oss själva till intighet inga
vingslag blåser i vårt hår
vi är obefläckade som
nyfödda bölder

kunde vi kanske återvända
till fysiologin och
baka efterbörden

kunde vi tala om en
annan upplevelse om
vi var begränsade
till en större sfär

vi måste lyssna
på de som vet

även den främling
som passerar likt
en vind vi helst
ignorerar när vi
trycker sjalen tätare

även de kamrater
som klamrar sig
fast i våra hjärtan
likt bakterier vi
inte var beredda
på skulle älska
oss som mycket

vi måste lyssna
på allt främmande
höra historien gråta
över de hemska av-
brotten från godheten

vi måste se läsa
mer framför allt
hitta regnbågens
nyanser ditt öga
och de andra sinnena
fort vill ge ett
enfärgat namn

för du är så reaktiv
för röda flaggor och
stoppljus som du tror
ska rädda dig denna
gång, så du agerar
redo att springa för
livet: bevisen skriker
så högt om att bli sedda

men vi är så färgade
i förljugna ljuskäglor
som skiner i samma ljus:
illröda som dåtida sår
som inte vill skrapas
upp igen

men nästa gång
finns det en kun-
skap som inte
kan mäta sig
med snabba
slutsatser — ett
slarvigt skrivet
argumenterande
tal framfört med
skakande papper:

och det är kunskapen
som tillräckligt många
gånger hårdnat: en
skör hud som efter
otaliga spjut och
knivar bildat en
härdad ärrvävnad

när allt genom mediet
livet destillerats ned
kokats ihop till en
sanning vars låga
kan brinna i alla färger

för allt är främmande innan
vi lärt oss att känna vindens
riktning, jordens lukt, havets
smak och bergens lutning




Fri vers (Fri form) av Essisen
Läst 175 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2021-12-14 13:37



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Vilken fantastisk text!
2021-12-14

  AiA Maria den fria


”när allt genom mediet
livet destillerats ned
kokats ihop till en
sanning vars låga
kan brinna i alla färger

för allt är främmande innan
vi lärt oss att känna vindens
riktning, jordens lukt, havets
smak och bergens lutning ”

Kraftfullhet i självvald riktning !

Tack!
2021-12-14
  > Nästa text
< Föregående

Essisen
Essisen