Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett samarbete mellan några poeter i juletid. Citatet är hämtat från Charles Dickens: En julsaga (1843).


En annan julsaga - Stafettföljetong Del 1

 

"Till att börja med var Marley död. Det rådde inte någon som helst tvivel om detta faktum. Dödsattesten var undertecknad av både prästen, begravningsentreprenören, kontoristen på begravningsbyrån och närmast sörjande, nämligen Scrooge. Att Scrooge undertecknat dödsattesten innebar att det som stod på den var sant, för något annat än sanningen skulle han inte skriva under på. Därmed var det klart – gamle Marley var lika död som en dörrspik!"

 

Nu är det inte alls som ni kanske tror, kära läsare.

För det första är jag inte Charles Dickens, han är ju saligen hädangången för länge sedan, närmare bestämt 1870. Jag har bara citerat hans inledning till En Julsaga. 

För det andra är Scrooge i den här julsagan inte en gammal elak mänsklig pantlånare, utan bara en lagom listig tomte.

För det tredje var Marley en mus. Nu är han död. Han var under sin levnad en mycket begåvad husmus som talade flera människospråk, steppade och dansade. 

Tomten Scrooge, av många människor ansedd som en frostbiten, iskall julklappsdistributör, hade trots allt ett hjärta under den röda yllerocken. Han sörjde Marley, djupt och innerligt. Vem skulle han nu dela julosten med?

 




Prosa av Nanna X
Läst 457 gånger och applåderad av 14 personer
Utvald text
Publicerad 2021-12-24 03:13



Bookmark and Share


  morgonstjärna VIP
korta sammanfattningar öppnar kortleken och twisten ett plus.
2021-12-31

  Daphne VIP
Vilken rolig twist! Dina karaktärer är så väldigt målande! Man blir väldigt sugen att få skriva! :)
2021-12-30

  Maria Sundelin VIP
Det här låter intressant
2021-12-27

  Evelyn Falk Möller VIP
Härligt fantasieggande början.
2021-12-27

  SatansSon VIP
jag skulle inte mera sörja en mus. som 12åring ordnade jag begravning åt en mus som vår katt esko bitit ihjäl.
2021-12-26

  Redaktion poeter.se VIP
Vilken härlig uppstart! Scrooge som lagom listig tomte utan sin älskade husmus. Men spänning väntar vi på fortsättningen...
2021-12-26

    Lars Gullberg
Fint att se din skrivlust. Bra jobbat.
ja tänk att skriva om hela sagovärlden, byta plats på karaktärerna t.ex Haha de lysande.
2021-12-25

  TrollTörnTrappan VIP
Spännande lager du väver... hur denne ganska hjärtvarma Scrooge har fått rykte som "iskall julklappsdistributör". Vi anar att ryktet är ungefär lika osant i din sago-inledning(?) som det vore osant om någon tagit honom för att vara tomte i den klassiska förlagan. Intressant hur du transformerar karaktärerna...!
2021-12-25

    Lena Söderkvist VIP
Stark början.
2021-12-25

  Cikoria Blå VIP
Det kan bli en riktigt bra julsaga!
2021-12-25
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X