Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Lyckoruset vara förankrad i landet, i historien, ett välsignat misstag ...


En svart anteckningsbok

Min pappa
han skrev dikter
inte långa
inte många

Undrar var de finns
är det någon som minns

Vad har du i handen

En liten svart bok
jag fann den bland dina papper
full med handskrivna dikter
de kan inte vara dina
men de är verkligen fina
den första från nittonhundraåtta

Då är det kanske min pappas

Skrev han dikter
det visste inget av barnen
men den har klarat
över etthundratio år av flyttar
storstädningar utrensningar
och skilsmässor
för att hittas av mig
poet i tredje led
en liten svart oansenlig
anteckningsbok

Det är inte klokt egentligen
när jag sökte min anfader Karl den XV
på nätet
och fann en poet med fransosens glöd
en romantiker
nationalromantiker till och med
som jag
hoppade hjärtat till

Överraskad förundrad och lycklig
läste jag det gamla språket
det lyfte mig till salighetens höjder

Jag har ärvt kärleken till landet
landet som fött oss och gött oss
som lyft oss och gungat oss
landet som andas tungt på gamla dar
Om jag bara kunde ge dig ungdomen åter
Minnen tillfredställer inte mig

Drick du moderjord ur ungdomens källa
vi väntar på ett sagans mirakel
en återfödelse ur Guds hand
en uppståndelse lik Messias´




Fri vers (Fri form) av Ulf Lundin VIP
Läst 106 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-12-27 09:44



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Min pappa född 1908
tog mig in i kalligrafins
värld, även i rimmens
han sa aldrig en mening
utan att slutorden rimmade.
Han tog mig in i färgernas
värld, jag skulle brodera av
en prästkrage, tog grönt blad
till butik, så´n färg som bladet
så´n färg fanns ej i butik, jag
gick hem... Min pappa sa, det
är du själv som gör färgnyans
du vill ha, genom att blanda
ihop andra färger...
Gott att läsa om din pappa!
2021-12-30

  Ewa-Britt Nilson VIP
Min pappa född 1908
tog mig in i kalligrafins
värld, även i rimmens
han sa aldrig en mening
utan att slutorden rimmade.
Han tog mig in i färgernas
värld, jag skulle brodera av
en prästkrage, tog grönt blad
till butik, så´n färg som bladet
så´n färg fanns ej i butik, jag
gick hem... Min pappa sa, det
är du själv som gör färgnyans
du vill ha, genom att blanda
ihop andra färger...
Gott att läsa om din pappa!
2021-12-30

    Sefarge VIP
Bättre svart-bok fylld av
poesi än antecknad med
fiendenamn i hat likt
Ingemar Bergman's?


2021-12-28
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Lundin
Ulf Lundin VIP