Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

En annan Julsaga-Stafettföljetång Del 9

”Vakna, vakna - Scrooge, vakna genast din sömniga tomte!”. Ebenezer vaknade motvilligt ur sin dröm av att Haren Hubert ruskar på honom där han ligger i undervåningen ensam och hoprullad i en karmstol. ” Efter att golvspringan åter slöt sig efter dig var det bara jag som efter en lång stund kunde ta mig ner efter den saknade Tomten” fortsatte Haren och lät uppriktigt lättad.

”Jag hörde bara Jacob Marleys ande som välkomnade mig och drömde om min mor där nere under golvet” svarade Tomten yrvaket. ”Jag hoppas att barnen Cracthit är kvar där uppe i huset?” fortsatte Scrooge oroligt samtidigt som Haren tog hans hand för att de båda skulle kunna ta sig upp i rummet igen.

De båda flickorna satt kvar vid bordet och pojken Tim var djupt försjunken i en bok alldeles vid den stora värmande öppna spisen. I den mörknande kvällen utanför spred brasan ett flämtande ljus bort mot de båda flickorna där den yngsta tröstades av sin storasyster. ”Jag måste ha sovit bort nästan en hel dag” utbrast Tomten och rusade tillsammans med Haren bort till syskonparet.

Storasystern förklarade för julgästerna att den lillas enda silverfärgade hårspänne hade varit spårlöst borta under flera dagar. ”När min syster såg något silvrigt blänka i golvbrädan igår for hon upp i glädje i tron att det var det saknade spännet” förklarade systern. Scrooge betraktade syskonen med häpenhet och lade märke att deras ansikten var smutsiga och att fingernaglarna hade svarta kanter av ingrott koldamm.

Med ett sting i hjärtat mindes Ebenezer sitt tidigare så snåla och gemena liv på lånefirman där det gällde att utnyttja människor för att tjäna pengar på dem. Han betraktade deras ledsna miner över ett hårspänne med de fina bokpresenterna fortfarande uppslagna framför dem. Tomtens förvirrade blick mötte Harens.

”Det som kanske betyder mer än generösa gåvor för fattiga människor är det anspråkslösa och vardagsnödvändiga” utbrast Tomten plötsligt och Haren nickade instämmande. ” Vi får inte gömma att ta farväl av Tim Cratchit också innan vi travar vidare” sa Haren och de närmade sig den handikappade pojken vid brasan som fick tillbaka sin käpp.

Han var djupt försjunken i sin julklappsbok som visade sig handla om ångmaskiner. ” Tack för ert fina besök här på juldagen” sa Tim och kramade om de två gästerna. ”Jag läser i boken att ångan från maskinen kan få hjul att gå runt och tänker på ett rullande fordon som kan transportera handikappade” förklarar Tim när han tar farväl av de två trogna följeslagarna vid dörren.

Tomten slängde sin säck över axeln när det udda paret tog sig fram i snön under den stjärnklara Juldagshimlen. Det slog plötsligt Scrooge att Maleys vänliga ande sagt till honom att det fanns betydligt fler saker än pengar att syssla med på en lånefirma. Sedan hade han ju somnat i sin mors knä där under golvbrädorna och drömt sött.

”Nu är det snart bara Annan dag Jul kvar för Tomten att glädja barnen med böcker på” utbrast Haren. Tomten svarade: ”Pojken Cratchit gav mig en tankeställare om generositet och goda tankar året om”. Innerst inne kände han en lättnad över att ganska snart slippa oroa sig för att stöta på Tomten Rezenebe Scrooges ande……..

 

 

 
Fri vers av Lars Thorelli VIP
Läst 105 gånger och applåderad av 7 personer
Utvald text
Publicerad 2022-01-04 22:00Bookmark and Share


  Maria Sundelin VIP
Gillar denna del
2022-01-06

  Redaktion poeter.se VIP
En fin fortsättning och roligt med drömmarna. Det är är ett smart grepp att samla olika spretiga trådar i denna vår egen julsaga. En stämningsfull beskrivning som tar en till platsen, och känslan och tiden. Ser fram mot slutet...eller inte...har ju varit så kul att läsa en nya delar.
2022-01-05

  Nanna X VIP
Fin anknytning till Dickens. Men en utmaning att få ihop denna spretiga följetong, få se hur jag får ihop det...
2022-01-05

  TrollTörnTrappan VIP
Nu klarnar det... Vilken smart lösning med drömmar - hur de mest kärleksrusiga scenerna drömdes!!

Och riktigt bra idé att "det anspråkslösa och vardagsnödvändiga" kan ge mer stabil uppskattning, ja klinga högre än uppskruvade julklappar gör blott en gång om året.
2022-01-05

  Cikoria Blå VIP
Jag ser bilder för mitt inre om hur det ser ut där i rummet. Du fångade upp trådar och spann vidare på sagan. Fantasieggande läsning!
2022-01-04
  > Nästa text
< Föregående

Lars Thorelli
Lars Thorelli VIP