Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Kazakstan bryter kärlekskedjan.

 Tokaev anklagar tidigare president för att skapa "rika kast"

Kazakstans president Kashim-Jomart Tokaev anklagade på tisdagen sin mäktige mentor och föregångare, Nursultan Nazarbayev, för att gynna uppkomsten av en "rik kast" som dominerar det oljerika landet och dess befolkning en vecka efter de blodiga upploppen.

Bakgrunden till en social missnöje, rapporterar AFP, enligt agerpres.

"På grund av den första presidenten, Elbasi (nationens chef - n.r.), dök en kast av mycket lönsamma företag upp i landet, mycket rika människor.

Jag tycker att det är dags att hylla folket i Kazakstan, sa Tokaev.

Den tidigare presidenten Nazarbajevs döttrar, svärsöner, barnbarn och andra släktingar kontrollerar extremt viktiga ekonomiska positioner och intressen i detta centralasiatiska land.

Kazakstans parlament godkände på tisdagen utnämningen av 49-årige Alihan Smailov till landets premiärminister, en post som han har nominerat till president Kashm-Jomart Tokaev.

Smailov har tagit över ledningen av regeringen den 5 januari mitt i våldsamma protester i det centralasiatiska landet under den senaste veckan som har fått Tokaev att avsätta den tidigare verkställande makten, ledd av Askar Mamin.

Huvuduppdraget för OTSC:s fredsbevarande styrkor har slutförts framgångsrikt. Om två dagar börjar det gradvisa indraget av enheter. Utträdesprocessen kommer inte att ta mer än 10 dagar, sa Tokaev till det kazakiska parlamentet i en videokonferens i presidentpalatset Akorda.
Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 37 gånger
Publicerad 2022-01-11 17:34Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP