Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Gräddvargen och Vapenfrinämnden


Jag sitter i januari 2022
i ett rum
på övervåningen i ett 30-talshus
på en Per Albingård
på en pinnmokulle i Norrbotten
och skrockar
vid inläsandet av mina brev
till Vapenfrinämnden
januari 1972

50 år sedan...

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

Dramaturgen
vränger sig fram
till mikrofonen
genom min upplivade
röstresurs,
tar ut fonemen
som Jonny Nilsson skären,
och runt runt dansar skrockandet
i spiral upp genom pitcharna

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

Frysen ute i övre hallen
låter ana sin dova niemiselska gamelan

Jag suger på åren
och låter tanken svindla ostörd

Månaderna spelar marimba
i hela kroppen
och slumpen far med osanning

Vapenfrinämnden
slår sig på knäna,
tar sig för pannan,
släpper en ofrivillig brakare
som ekar mellan tankeställarna

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

I vapenfribreven
står 1800-talshuset
med sin veranda och bakgård
fortfarande still
på L:a Strömgatan 3
i ett stadsgömsle
i lummigheten
någonstans
mellan Folkhögskolan
och Allhelgonakyrkan,
i bruset från ån,
med sina amerikaresor,
sina gräddvargsdikter
och Om Kalsoumromanserna
ute i syrenbersån

Militärtjänst
och Vapenfrinämnd
blev personliga pronomina
med utséenden,
kroppshållningar,
humör och känslor

Allt och Alla anammades
i det poetiska, litterära
och Sturm und Drangande
dagsverket

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

50 års veckor rinner
som rasslande radband
genom reminiscensernas nariga
bredband
och skrockandets sentida ljudkonst
saluförs på Bandcamp för 56 kronor
albumet

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

Vapenfrinämnden glömmer inte
sina gräddvargsdikter,
byrådirektörerna
saknar sina gräddvargsdikter,
letar i arkiven
efter sina gräddargsdikter,
tills Försvarsmakten lyfter hemligstämpeln
från sina gräddvargsdikter
och låter deklamera dem
för sina rysståliga förband på Gotland

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

Putin får dem översatta,
och plirar gott
som en gammal grågubbe
i en rysk folksaga
tonsatt av Pjotr Iljitj Tjajkovskij,
medan åren har huggsexa
på hemfallenheter
enligt den Julianska kalendern

Jaadu, Farbror Uncle,
kaffet sjunker i koppen

Jaadu, Farbror Uncle,

Jaadu




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 95 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-01-17 11:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP