Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Gorbatjovs översättare kastar ljus

Gorbatjovs översättare kastar ljus Fanns det en överenskommelse mellan USA och Gorbatjov att Nato inte skulle expandera österut?

av DP HotNews.ro Lördag 15 januari 2022, 16:03 Nyheter | Internationell

 

Rykten om så kallade "verbala överenskommelser" eller löften från USA till den förre sovjetledaren Mikhail Gorbatjov under förhandlingarna i slutet av 1980-talet om att Nato inte kommer att expandera till Östeuropa stämmer inte överens med verkligheten.

Pavel Palajchenko, Gorbatjovs översättare, är nu chef. från avdelningen för internationella relationer och pressrelationer vid Gorbatjov-stiftelsen, sade nyligen i ett tal på den ryska offentliga televisionen Rossia-24, citerad av Agerpres.

Palajchenkos tal - som arbetat i många år med Mikhail Gorbatjov och den förre sovjetiske utrikesministern Eduard Shevardnadze - kommer mitt i samtal mellan Ryssland, USA och Nato den här veckan om säkerhetsfrågor, där Moskva kräver skriftliga garantier från väst. juridiskt bindande, att Nato inte längre kommer att expandera i Östeuropa, särskilt i Ukraina och Georgien, och att den kommer att upphöra med all verksamhet på territoriet för de länder som gick med i alliansen efter 1997.

"En överenskommelse om att Nato inte skulle expandera i öst fanns egentligen inte. Det diskuterades först då att den nordatlantiska alliansen inte skulle bygga ut sin infrastruktur på den före detta Tyska demokratiska republiken (DDR). Det var på den tiden som Jag arbetade i utrikesministeriet (USSR) ", sa Palajcenko, som innehar rangen som förstklassig diplomatisk rådgivare, tidigare i veckan. "Förbundsrepubliken Tysklands (FRG) skyldigheter avseende en avsevärd minskning av Bundeswehr (armén), icke-utplacering av kärnvapen på det före detta DDR:s territorium och andra förpliktelser är alla registrerade" i ett avtal, Palajcenko betonade, citerad av nyhetsbyrån Regnum.

Enligt honom var det i början av 1990-talet inget tal om en Nato-utvidgning, denna fråga togs inte ens upp.

"Senare, när NATO:s utvidgningsprocess började, när debatten om en eventuell utvidgning började, agerade rysk diplomati ganska aktivt för att förhindra denna utvidgning. Detta kunde inte göras, men Ryssland-NATO:s grundlag undertecknades. (1997), som förblir i kraft", sa den tidigare diplomaten.

"Enligt min mening är det här en bra affär och bör skyddas", sa han.

Det är inte första gången som Pavel Palajchenko försöker skingra myten om de så kallade "löftena" som gjordes till Mikhail Gorbatjov av dåtidens amerikanska tjänstemän, som rysk diplomati har använt sig av på sistone, enligt Eho Moskvi radio.

"Som deltagare i förhandlingarna och en person som hade direkt tillgång till diplomatisk korrespondens och utskrifter av samtal (på högsta nivå) 1990-1991, kan jag bekräfta: under Gorbatjov togs frågan om Natos jurisdiktion upp uteslutande i sammanhanget av tysk enande.", sa den tidigare översättaren i en ledare publicerad på bloggen för radiostationen Eho Moskvî den 9 mars 2018.

Förhandlingarna ägde rum 1990, när Warszawapakten fortfarande existerade och det föll aldrig någon in att den snart skulle falla sönder, och satellitländerna skulle gå med i Nato, säger Palajchenko, som frammanar bakgrunden till förhandlingarna mellan Sovjetunionen och västvärlden. sedan dess i sin senaste bok, "Yrke och tid."

Rysslands vice utrikesminister Sergei Riabkov, som ledde den ryska delegationen till den första samtalsomgången med USA i Genève på måndagen, sa att Ryssland och USA inte hade lyckats göra framsteg i nyckelfrågan för Moskva för att Nato ska ge upp. sträcker sig till öster, särskilt i Ukraina.

Ryssland har behållit sin spänning i flera månader sedan de samlade tiotusentals trupper nära gränsen till Ukraina, vilket väckte rädsla för ytterligare aggression mot grannlandet. Tre omgångar av diplomatiska samtal mellan Moskva och västvärlden den här veckan har inte gjort det möjligt att avskaffa konflikten.
Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 23 gånger
Publicerad 2022-01-17 19:05Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP