Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den unika pelargonen.

 

I kanten av en stad bodde det en 

vän själ. Den fromme hade prytt 

sitt fönster med diverse sorter av 

mårbackapelargoner. De olika sorterna 

syntes via de namnskyltar som den 

fromme sparade i krukorna från 

Waldemarsudde. Nu var det vinter så 

de stackars pelargonerna hade klena 

torra grenar. Den fromme gladde sig 

särdeles åt en enda pelargon som det 

ofta talades om när någon kom på besök. 

First Love stod det på den mörkt gröna 

namnskylten i den vackraste krukan, den 

som faktiskt inte alls härrörde från Waldemarsudde. 

Den fromme undrade till och från hur det kom sig 

att just den pelargonen blommade. Dess blad var små 

och det såg nästan overkligt ut med den ljusrosa 

pelargonkroppen fullt utvecklad vid den nästan bladlösa

grenen. Ur många vinklar såg den ut att blomma fritt 

i luften. Av någon anledningen undvek den fromme från 

att googla denne sort. Det var på något vis betryggande 

att föreställa sig dess unika karaktär, dess symboliska 

betydelse i den frommes inre och ytttre värld. Att söka 

sanningen hade rubbat den frommes tillvaro. 

I utkanten av sanningens torg sparade de aningslösa 

på allt som vid en första anblick tedde sig avvikande. 
En del skrev poesi och de flesta gifte sig aldrig. 
Många av dem for iväg från sitt äktenskap men utan 

att i realiteten skilja sig. De lekte med tanken till en sådan 

grad att de nästan levde alla människors liv utan att 

någonsin ha levt ett enda. 

En natt låg den utvalda pelargonen på golvet. Krukan var 

spräckt och blomknoppen skild från den klena grenen. 

Den fromme tog på sig sin yttterrock, trotsade covid restriktionerna

ägnade en hel dag åt att åter förnya de vissnade bekantskaper som 

dessförinnan haft någon slags betydelse. Vid dagens slut sopade han 

upp jord och porslinskärvor och när han väl krupit ner under 

täcket och i vanlig ordning sträckt sig efter mobilen var han 

plötsligt redo att googla sanningen om denna märkliga 

pelargonsort. 

 

 




Fri vers av smultronbergen VIP
Läst 91 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-01-19 00:01



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

smultronbergen
smultronbergen VIP