Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Längre januarifundra 5

 

 

Skenskarvarnas dunk

vaggar honom till sömns i

kupén striglar en

gammal man sin rakkniv på

läderremmen vid fönstret

 

enda bordet för

de lyckligt lottade står

en termos med varm

choklad och smörgåsar i

vaxade papperomslag

 

hungriga ögon

ser landskapet passera

utanför ett och

annat hus skymtar förbi

inklämt mellan gran och fur

 

skjutdörren öppnas

konduktören tittar in

basunerar ut

nästa Mellansjö resan

har sin  början och sitt slut

 

kliver av stannar

till vill se stinsen lägga

om växeln innan

tåget lämnar stationen

visslar han och flaggar grönt

 

första anhalt blir

Jönssons livs amerikanskt fläsk

och nylonskjorta

till sonsonen farfars ord

väger tungt i obygden

 

sparkstöttingen är

hans bästa vän ofärdig

efter olyckan

i skogen halt men inte

lytt berättar han tyst om

 

tider som flytt för

sin sonson med sin hand i

hans på vägen till

huset vid grusåsen med

utsikt mot åns utflöde

 

i drömmen framme

vaknar när tåget bromsar

in dags för byte

i Ljusdal till rälsbussen

snön meterhög utanför

 

i svart mot vitt går

ett kort liktåg efter en

nordsvensk med släde

i en annars folktom stad

ringer kyrkklockorna ut

 

resan fortsätter

för några för andra har

livet nått sitt slut

längtar efter värmen från

vedspisen och farmors bröd

 

Linas kulande

på korna skällornas klang

ute på myren

Nanna i växeln skvallret

om de som har lämnat byn

 

vinter som sommar

utedasset med två hål

skitsnacket mellan

äldre mannen och gossen

om Walt Slade och Bill & Ben

 

zinkbadkaret vid

ån hett vatten från koppar-

kärlet dropparna

i spindelväven glittrar

i taket på badskjulet

 

drömmer än idag

om ett litet rött torp på

landet med vedspis

jordkällare egen brunn

samt mandelpotatisland

 

Covidpandemin

det ständiga hotet från

Ryssland och Putin

samt klimatet orosmoln

för att drömmar ska slå in

 

glömmer aldrig Taubes

tal från Gröna lund en dag

i slutet av maj

pekade med handen mot

väster där bor Satan själv

 

inget nytt under

solen molnen kommer och

går med regn och snö

stormakternas kamp pågår

en dag ska vi alla dö

 

Hej hopp!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av Fale Bure VIP
Läst 98 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-01-22 14:11



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Precis det är en sådan tröst, hur pass elak någon än är så skall allting levande en dag sälla sig till jaktmarkerna. De sälla jaktmarkerna är inte en mardröm utan själarna får drömma och ingen kommer undan... en lång men rymlig koffert till text.
2022-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Fale Bure
Fale Bure VIP