Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Persongalleri intill Skuggan av Solen


En diskussion om diverse ämnen

En författare, filosof, vetenskapsman,

En psykolog Och en estetiker hade samlats för

Att diskutera ämnet orättvisa och diverse ämnen

Sällskapet hade denna gång fått sällskap

Av också en psykolog

Filosofen tog till orda och inledde samtalet

”Något av det svåraste som finns när man ska bedöma

En annan människa och bekämpa en orättvisa, är att inte

Vara orättvis själv” sa han

”Varför då? Hur menar du? ” frågade författaren

”Vi människor väljer inte vilka vi föds till” sa filosofen

”Förvisso. Men vad hindrar oss människor från att

ändå ha fördomar?” Sa författaren

”En del människor har fördomar grundat på deras erfarenheter

Och de slutsatser de drar om andra människor” sa vetenskapsmannen

”Det finns de som säger sig vara utan fördomar.

Men är Inte det en sorts fördom det också att

tycka sig vara fördomsfri?” Sa författaren till de andra

”Vad är en fördom?”  sa filosofen

”En bedömning som sker i förväg innan” sa estetikern

”Hur bevisar du ditt påstående?” sa vetenskapsmannen

”Bevis och bevis?! Det är mitt subjektiva antagande” sa estetikern

”Det gäller att vara mycket försiktig i sin bedömning

Av andra människor” sa psykologen

”Något av det svåraste som finns är att betrakta sig själv

Vi människor ser andra före vi ser oss själva” sa filosofen

”Utom de som är blinda. De ser inte alls med ögon” sa estetikern

”Det finns de som ser sig själva i andra före de ser

Vem andra är” sa estetikern

”Det kallas identifikation” sa psykologen

”Sannolikt därför någon uppfann spegeln” sa vetenskapsmannen

”I spegeln kan vi se oss själva” sa författaren

”Betraktar vi oss själva för mycket kallas det narcissism

Lagom ska det vara” sa psykologen

”Narcissism är en mytologisk företeelse. Finns det sånt

Verkligen i verkligheten annat än som en fantasi?” Sa författaren

”Det finns de som har en narcissistisk

Personlighets Störning. Själv centrerad störning” sa psykologen

”Hur bevisar du det?” frågade vetenskapsmannen

”Sånt är svårt att bevisa och veta” sa estetikern

”Vid vilken tidpunkt i historien blev det en

sjukdom med narcissism?” frågade sedan estetikern

”Var inte narcissus en figur i den grekiska mytologin

Från början? Sa författaren

”Hur bevisar du det?” frågade psykologen

”Någon gång under 1900 talet kan jag föreställa mig

att det blev en sjukdom” sa författaren

”Jag tror det finns dokumenterat när det

myntades som en sjukdom” sa vetenskapsmannen

”Det får avsluta vårat samtal för idag. Vi fortsätter

En annan dag med denna intressanta diskussion ” sa filosofen

 

Taleptox Skrev

Den 20220123

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 66 gånger
Publicerad 2022-01-23 08:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP