Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

”En del av alla jag mött”

Vad är det som format mig till den människa jag är idag? Vilka människor har satt spår i mig genom livet? Jag har fyrtiosex kromosomer som redan innan jag föddes vara klara över vem jag skulle bli, genetiskt i alla fall. Men sedan då? Jag har en kaffebricka som jag serverar fika ifrån och på den står det ”Jag är en del av alla jag mött” vilket förmodligen är åtminstone lite sant. Jag roar mig emellanåt med att titta i backspegeln, den som sitter längst in i mitt långtidsminne, och betraktar de människor som står längst vägkanten och vinkar åt mig. Några av dem lyser alldeles särskilt starkt och jag förstår att det är de som satt de djupaste spåren i mig. Jag vet sedan tidigare att jag har ett selektivt minne och väjer därför mer eller mindre omedvetet att bara se människor som påverkat mig på ett bra sätt. Jag funderar på om dessa människor är medvetna om att de har knuffat mig i rätt riktning när jag har behövt en knuff, sagt något upplyftande till mig precis i rätt ögonblick för att förhindra att jag sjunkit, givit mig en kram precis innan jag har gått i bitar, visat mig värdefull kunskap som fått mig att våga stå på egna ben och älskat mig så att jag vågat älska mig själv. Några är säkert medvetna om sin betydelse men flera är det förmodligen inte. Kanske för att jag själv inte alltid varit medveten om eller velat se deras betydelse i realtid och därför inte tackat dem, allt är mycket enklare att se i backspegeln när en har facit i sin hand. Även om mitt minne är selektivt så förstår jag att några människor haft en toxisk effekt på mig; ingjutit oduglighet och tvivel, osäkerhet och känslan av att inte kunna, inte vara tillräcklig, inte vara värd att älska. Men vilka de är ser jag inte lika klart som jag ser de andra. En kan fundera på vad det beror på om en vill slösa tid på det men det vill inte jag. Istället är jag tacksam för de lysande människor i backspegeln som vinkar uppmuntrande, de som dog för längesedan, de som dog nyss, det som är gamla, de som är unga och de som är i samma förträffliga generation som mig.

PS: jag vet inte varifrån citatet på brickan kommer DS




Fri vers av CicciWJ
Läst 128 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-01-31 15:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

CicciWJ
CicciWJ