Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skrivkludden fick för sig att skriva om en målarkludd.


Målare Måns


När Måns var en pojke till julklapp han fick
sju tuber med olika färger uti
Man sade till honom Nu skall du bli kvick
att finna motiv för ditt konstmåleri
Han lydde förstås, ty hans uppfostran var
av god kvalitet, vill jag lova
Han skulle så tänka på penslarnas svar
att stackaren knappt kunde sova

När morgonen randades, gnistrande, kall
och glansig med snötäckta, blånande tak
kom Måns in i matrummet, sjöng på en trall
som lätt slog det mesta i underlig smak
Nu hade han målat se’n tupparna gol
och blandat till egna paletter
gjort slut på sitt papper, sken glad som en sol
och bad att få husets servetter

När Måns var en yngling han målade på
och många var de som sin bild ville ha
På skolgården kunde man spana på tå
att få sig en uppfattning om det blev bra
Porträttkonsten var allt ett göra för sig
En dag fick han rektorn att låta
sig avbildas, då som om det vore ej
långt mer än att någon fick plåta

Porträttet blev inte vad rektorn sig tänkt
Vet hut! ropte hon, och vår konstnär fick fart
sprang tre varv runt skolan, förskräckt och betänkt
och rektorn sprang efter, av ilskan så klart
Men Måns kunde inte förstå vad för fel
som hade begåtts. Ingen Dürer
förvisso var han, dock vad fanns det för skäl
att harmas av karikatyrer

När Måns vuxit upp och var vuxen och lång
han anställning fick på ett stort måleri
På uppdragen åkte han ut med en sång
om konstnärens villkor, och kände sig fri
Men efter fem vändor man klagomål fick
från kunder om märkliga mönster
som inte med stilen i övrigt alls gick
på kåkarnas gavlar och fönster

Han fick dock av firman en ypperlig chans
att snygga till Riksdagens huvudfasad
och tänkte att allt skulle gå som en dans
om huset bekröntes med blommor och blad
Det tystades ned, detta, som ni förstår
och Helgeandsholmen blev spärrad
i omgångar sedan, och ryktena går
att talmannen ännu är skärrad.



4/2 2022




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Lena Söderkvist VIP
Läst 152 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2022-02-06 18:30



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Humoristiskt porträtt av en målare i många bemärkelser.. som flyter på sångbart, typ med mössan käckt på svaj?!

Märkligt är det - när man gör som de vuxna ber om, ja t.o.m. på ett passionerat vis, utan minsta kinkigt knorrande.. ..då blir de likafullt upprörda - för att inte säga en smula generade ;-)
2022-02-11

  Nanna X
En härlig revysång. Målare kan man vara på många olika sätt.
2022-02-06
  > Nästa text
< Föregående

Lena Söderkvist VIP