Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
som iofs är närmare hälften av de biografiska porträtt jag sett gjorda senaste 22 åren. Rör sig alltså om genren där faktiska, historiska personer gestaltas av skådespelare (eller av sig själva). Icke räknas rena dokumentärer (dock inklipp ok).


22 Filmer från 2000-talet : mest Välspelade Biografierna

 

1

ILLUSIONISTEN

om Jacques Tati (i totalt animerad form)

av Sylvain Chomet

baserad på manus av just Jacques Tati

 

2

TED - FÖR KÄRLEKENS SKULL

om Gärdestad & co

av Hannes Holm

 

3

ROCKETMAN

om Bernie Taupin & Elton John

musical av Dexter Fletcher

 

4

THE WALK

om lindansaren Philippe Petit, mellan riktigt höga torn

av Robert Zemeckis

[..finns också dokumentär MAN ON WIRE som må ha varit ännu mer hisnande..]

 

5

LOVING VINCENT

om Vincent van Gogh

av Welchman & Cobiela, där varje bildruta är målad (av totalt 125 konstnärer i hans stil) om än på filmade skådisar med rotoskop-teknik(?)

 

6

EXIT THROUGH THE GIFT SHOP

om Banksy och andra graffiti-konstnärer

av Banksy

 

7

DEN RYSKA ARKEN

om Sankt Petersburg och dess historiska figurer, via tavlorna i Vinterpalatset genom en enda lång tagning

av Aleksandr Sokurov

 

8

AUGUST

om August Strindberg

av Stig Larsson, Peter Birro

snarast en tv-mini-serie

 

9

UNGA ASTRID

om Astrid Lindgren

av Pernille Fischer Christensen

 

10

THE BROTHERS GRIMM

om Bröderna Grimm

av Terry Gilliam

 

11

PERSEPOLIS

om Marjane Satrapi (när islamiska revolutionen förstörde Iran)

av Marjane Satrapi (även denna i animerad form)

 

12

PIANISTEN

om Waldyslaw Szpilman

av Roman Polanski

 

13

KÄNN INGEN SORG

om Håkan Hellström

av Björn Stein & Måns Mårlind

baserad på Cilla Jackert

 

14

BOHEMIAN RHAPSODY

om Freddie Mercury & Queen

av Bryan Singer

 

15

BORG

om John McEnroe vs Björn Borg

av Janus Metz Pedersen

 

16

SPRING, UJE, SPRING

om Uje Brandelius inkl. Doktor Kosmos

av Henrik Schyffert

 

17

WALK THE LINE

om Johnny Cash

av James Mangold

 

18

GREEN BOOK

om chauffören Tony Lip & pianisten Don Shirley

av Peter Farrelly, Nick Vallelonga

 

19

THE LAST KING OF SCOTLAND

om Ugandas president Idi Amin

av Kevin Macdonald

 

20

SÅ VIT SOM EN SNÖ

om flygaren Elsa Andersson

av Jan Troell

 

21

FLICKA MED PÄRLÖRHÄNGE

om kammarjungfrun Griet hos målaren Vermeer

av Peter Webber, Tracy Chevalier

 

22

THE IMITATION GAME

om matematikern Alan Turing

av Morten Tyldum

 

 

[..listan kan som vanligt komma att uppdateras i takt med minnet..]

 

 




Övriga genrer av TrollTörnTrappan VIP
Läst 86 gånger
Publicerad 2022-02-09 20:48



Bookmark and Share


  Chan VIP
Intressanta listor, i denna hade jag sett en hel del filmer till skillnad från dina andra listor.
2022-02-12
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP