Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Gnosis

Troende är jag inte
Inte heller är jag ateist
för ateister pratar liksom troende
om sådant som det inte finns belägg för

Jag skulle kunna kalla mig
för agnostiker
men inte heller det passar mig
för det ordet kommer av det grekiska
orden gnosis som betyder kunskap
och agnostiker skulle alltså betyda
en som inte har kunskap

men även fast jag inte är någon expert
i vare sig astronomi eller fysik
så snappar jag upp en hel del
om universum och min plats däri
och eftersom jag tror på vetenskapen
så har jag tillägnat mig en hel del kunskap

Det var en astronom som sa
ungefär att verkligheten är
ännu mer fantastisk än alla religioners
berättelser om den

Jag tycker det är underbart
med allt som jag får veta
om elementarpartiklar som bygger upp
större och större strukturer
bildar planeter och stjärnor
och frambringar levande organismer
till exempel mig

Tage Danielsson sa
Människan skapade Gud till sin avbild
Längre sträckte sig inte hennes fantasi
och läser man Moseböckerna i Bibeln
får man en bild av en gud som är en
väldigt otrevlig människa
hänsyslös självgod och
lättpåverkad av smicker
en sådan gud vill jag inte veta av
men det finns andra
gudskelov

Min mamma lärde mig att be aftonbön
Det gör jag inte längre
men jag ägnar gärna en stunds meditation
över de lagar som gör
att planeter bildas
att solar tänds och släcks
att liv uppstår och försvinner

och att jag är en del av detta kosmos
och att jag har ett ansvar
över en liten del av det
som jag kan vårda
eller skada




Fri vers av stenhur VIP
Läst 148 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2022-02-27 15:02



Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Och vad är stort respektive litet i denna ack så relativa värld. Det är lika svårt att avgöra som vad är upp respektive ned i ett kosmiskt perspektiv. Vi använder våra funderingar till att utforska en relativt sett pytteliten del av alltet. Men har först nu insett att denna lilla del håller på att ta slut. På grund av vår duktighet. Religionen är irrelevant och irrationell när det gäller skapelser, men kan fungera för att hålla samhällen intakta med seder och lagar. De kom till innan juridiken uppfanns, och är värda respekt bara av det skälet. Utan dem hade kulturerna inte kunnat utvecklas. Problemet är emellertid - som du vet - att en religion bara accepterar sig själv fullt ut, andras livsåskådningar blir i bästa fall accepterade, i värsta fall straffbara. Så myntet har två sidor.
2022-02-28

  Nanna X
Kloka ord om kunskap och tro. Gillar särskilt sista strofen om ansvaret. Etiken är väl, eller bör vara, en av hörnpelarna i människans liv, vare sig hon tror på Gud eller Vetenskapen.
2022-02-27

  Ulf Carlsson VIP
Gnostikerns credo!
2022-02-27
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP