Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ljuset söder om Jörn

Tåget står och väger
kring en kropp
som jag belystrar

Tiden kommer i kvanta
som stockar sig i timbrötar
i Boden
i väntan på Noregsättets ankomst
från sin sena vändning
i Narvik

Tåget står och väger
Rälsen sjunger drömskt
Myrarna kräver dik(t)ning
genom dagens sista timme

Jag känner rent fysiskt
Sveriges gängliga gestalt
ner inunder mig,
och anar bortöver det mörka
ryssraseriet
som värker fram, vräker fram
i nätter av grubbel och eldkraft
från Kaliningrad till Vladivostok

Tåget står och väger på alla hjulen
med resenärerna utsträckta,
i väntan på sidledesresan
ner i landets längdriktning

Tiden står och väger i en yrvak
vid Jörn,
i sex timmars elasticitet

Kaffet rinner gratis, hudkostymerna solkiga;
ett missat plan till Lettland lyfter

Sömntimmarna defloreras,
står i kalsongerna
i ljuset söder om Jörn

Se det illuminerade ringlet genom norrskogen;
varelser i restaurangvagnen,
varelsers reflexer i glasfönstren
som stryker sina syner över myrarna
och viskar till ensligheten:
”Gå i frid. Du är botad från ditt onda”

Rösternas ljudskap;
en terräng bortom orden,
en himmel ovan stämband och trumhinnor:
lettiskan som talas över mittgången,
gälla, muntra barnarop stigande
ner mot kassan – och jag ser i andanom,
i folkhopens dansande rörelse av vass och sjögräs
i restaurangvagnens trängsel
dirigentens Kristusgestalt i Matteuspassionens slutkör;
värmen ur väggradiatorerna under fönstren
under vänster arm,
de milda, utflutna konturerna
med glasögonen uppskjutna i pannan,
gratis kaffe hela dagen

Allting har fört mig precis hit,
but that changes fast, by the looks of it

Ingen pyroklastik, inget krig,
men ett ringel i ljus i Jörn

Efter Umeå, more light, more speed,
more folks flowing, more chatter
more engine, more sexual physics,
more intercoursal fantasies

Tåget vrider sig längs rälsen;
en tusenfoting med tusen fönster
och oräkneliga invånare
med biljetter

Dagen sväljer förtreten
och öppnar Stockholm för ankommande,
mögliga av resefukt; krumma gestalter, ankomna, malätna,
släpande sig ur Theresienstadt, ur Schlaraffenland




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-03-19 18:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP