Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Ambrosia och Nektar


Sakligt och avskalat

-En meta dikt

 

En dikt som handlar om

Diktprocessen kan kallas en meta dikt

Jag läser Louise Glück´s bok

Ett byliv

Jag har läst hennes samtliga 6 böcker

Utgivna på svenska

Hon skriver bra

I mina ögon är hon en realist

Och inte alls en romantisk diktare

Med ett sakligt och avskalat språk

Hur hon tecknar och benämner sig själv

Och sitt diktande är jag inte insatt i

Jag skriver alls inte lika bra

Men jag skriver också sakligt och avskalat

Hur mycket har jag påverkats

Av hennes diktande i mina dikter?

Varför skulle jag försöka efterlikna henne?

När jag kan skriva med en egen stil?

En man jag träffade en gång

Sa att kvinnor skriver sämre än män

Louise Glück har motbevisat honom

Han hade sannolikt fel i sin

Grova deduktiva generalisering

Det finns gott om kvinnor som skriver

Bra och begåvad litteratur

Ofta framkallar hennes dikter och

Annan litteratur också

Inspiration till annorlunda tankegångar

I mitt inre

Det bildar nya tankedikter

Som leder till att jag nedtecknar dem

Och de bildar en ny dikt med tankar

Inspirerad av andras tankegångar

Som denna dikt ungefär

Jag går ifrån en induktiv tanke

Till en deduktiv tankegång

För att se på diktprocessen

Ur ett filosofiskt perspektiv

 

Taleptox Skrev

Den 20220330

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 83 gånger
Publicerad 2022-03-30 20:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP