Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Följer vi de demokratiska grundvärderingar?

Vilka är de demokratiska grundvärderingarna?

Det är värderingar som hänvisar till att var och en ska respekteras, oavsett hur människan är. Som att inte ta till lagen i egna händer t.ex. utan förlita sig på systemet. Som att inte sprida skvaller utan låta människorna vara som de är. Med friheten kommer ansvar: vilket alla känner igen; men vad är meningen med det? Det vill säga att man får ta sina egna beslut själv, utan att någon behöver hjälpa.

Det blir också så att de demokratiska värderingar isolerar oss till individer från ett kollektiv vi längtar efter. Lycka får en annan teknisk mening.

Det jag vill dock påpeka att främst så ska de demokratiska värderingar förhindra att an nedvärderar någon. Men mobbning existerar även i vår del av världen. Hierarki byggd av status, där högre rang ger frihet att nedvärdera, utnyttja, någon med lägre rang.

Hur uttrycker vi våra demokratiska värderingar? Genom att praktisera okontrollerad frihet? Men då liknar ju det mer av anarki, där alla gör som de kan i relation till de som inte kan.

Nu försöker vi igen, att respektera alla som de är, med bas i våra demokratiska värderingar.




Fri vers (Fri form) av Dragon
Läst 59 gånger
Publicerad 2022-04-03 20:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Dragon