Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

NÄSTAN PÅSKVÄCKAN MINNET AV RESAN.
OLJEKRUSET.
Saga eller ...

Allt hände i den tiden när myten blev saga och endast de små eldarnas ljus ledde stjärnorna vilse i drömmen om hur kärleken föddes ur smärtan.
Jag lämnade ifrån mig mitt bästa krus med olja, det första som runnit ur kvarnens malande stenar, jag hade själv med mina söner pressat dem långsamt runt för att utvinna de klara dropparna ur olivens mogna frukt. Gudagåva kallade de denna olja som både smorde mitt läder och gjorde det mjukt, lenade min händer när trädammet från arbetets slit torkat ut min hud. Likväl gav olja ljus och berikade maten med smak och hindrade eldens hetta bränna den på elden.

Gudagåva var detta ett signum för att färden som jag var tvungen anträda med min unga hustru skulle bli en lycklig färd. Ett krus och ett handslag hade min förra svåger fått, min döda hustrus bror som hade fört mig hit till trakten av de mörka bergen och den torra öknen.

Var denna mula värd så mycket bara för att den behövdes för färden genom landet. Gammal var den, mulan svank i ryggen men inte halt eller lytt.
Min svåger vårdade sin familj och sina djur. Nu skulle han vårda mitt hus och mina söner när min färd gick mot söder och där jag och min unga hustru måste skattskriva mig i mina förfäders stad.
Så var påbudet till alla i riket, skattskriven eder i edra förfäders boning.
Med många förmaningar om ett sunt leverne och att vårda mitt hus och min verkstad hade jag lämnat mina söner för denna flera veckor långa färd. Vi, min hustru och jag skulle följa karavanleden så färden kändes trygg och med förhoppning om god resa.
Vi kom utan problem till floden och där vi skulle komma att ta farväl av våra nyvunna karavanvänner. Vi behövde vila någon dag för min hustrus skull och för att låta mulan beta friskt gräs. Resan hade gått som väntat. Trots detta hade vi ändå tärt mera på våra förnödenheter och behövde införskaffa torkad frukt och friskt vatten, för nu väntade oss en strävsam ökenvandring.
Jag hade suttit vid en av eldarna och lyssnat till samtalet som förts mellan de män som kommit långväga ifrån, de samtalade om märkliga ting som hade fått dem att bryta upp från en tillvaro långt härifrån.
Tre av männen berättade hur de oberoende sammanstrålat med varandra och att de nu tillsammans följde himmelens budskap vilket stod skrivet i stjärnorna. Budskapet som hade berättade om hur det i denna tid skulle födas en härskare, stor och väldig som skulle nedkomma för att förena alla folk i endräkt och sanning.
Under morgondagen skulle de vandra vidare för att söka upp konungen, härskaren över judaland för att framför de gåvor de medfört. Och kanske få svar på sina frågor. Var kunde man finna denna gudafödde, världens härskare och skapare av endräkt och kärlek. Född av stjärnestoft.
Få äntligen ett svar om hur kunde de finna denna mytomspunna undrens konung, som skulle härska i endräkt.
I många år hade de nu följt stjärnan som sade att här är vägens möda slut och och i sanningens ögonblick skall himlen öppna sig.

Andra män nickade av medhåll och sade att nog var tiden förunderlig, för en stjärna som ingen sett förut steg upp varje morgon och lyste starkare än alla de andra.
Denna stjärna förvillade karavanägarens lots så att han fick svårt att välja rätt väg när färden skulle påbörjas. Detta var ett omen som inte kunde inte båda något gott utan snarare skapa oro i landet. Undrens tid kanske det var, men ett järtecken var denna förunderliga stjärna.

När jag gått till min hustru och lade mig under vindskyddet för att sova och invänta morgondagen.
Jag tänkte på de omen man dryftat vid lägerelden och mindes när min då nyligen trolovade en morgon kommit till min bädd och berättat att hennes fränka kallat på henne i drömmen.
Hon kände en sådan oro att hon bad att få resa till henne för att se om allt stod rätt till i deras hushåll.
Detta får jag nedteckna en annan dag.

© Bosse 9 april 2022.
Övriga genrer (Kåseri) av Bossepoet från Österbotten VIP
Läst 22 gånger
Publicerad 2022-04-09 19:52Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bossepoet från Österbotten
Bossepoet från Österbotten VIP