Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Poltava


En anfader stupade i slaget
vid Poltava den 28 juni 1709,
han var kapten.

En annan anfader stupade 1742
i Ryska kriget,
exakt när finns inte noterat.
Han var trumslagare.

Om en tredje anfader,
soldat och bonde,
står det att läsa:

Krigskommendering:
Fick gå ut direkt i krig
(stora Nordiska kriget)
till i slutet av 1717
och 1718 med på Norska Fälttåget
där Karl XII dör.

Med i Ryska kriget
på Örlogsflottan 1720-1721.
I kriget mot Ryssland, det så kallade
Hattarnas och Mössornas krig,
på örlogsflottan 1743-1744.

Kom hem efter avsked den 16 oktober 1744
med orden gammal och sjuklig.

Det finns fler av mina anfäder
som har varit ute och stridit
och därhemma fanns kvinnorna
oftast med många barn.

Otaliga krig har utspelats därefter
lite runtom i världen
men vad har vi lärt oss?

Kanske att freden är en utopi
men att vi åtminstone får försöka
skapa sämja och sammanhållning
i det lilla, näraliggande.




Fri vers av Eva Helene VIP
Läst 243 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2022-04-19 13:48



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Intressant och spännande med släktforskning och få kännedom om anhörigas liv och leverne.
Bra och tankeväckande avslut på texten.
Må fredens öppna händer vinna över krigets knutna nävar.
2022-04-20

  Respons VIP
Intressant historia och en klok avslutning.
2022-04-19

  Bibbi VIP
Visdom på hög nivå.
2022-04-19

  Sparvögat VIP
Alla dessa krig under alla dessa tider, vissa människor vill bara ha makt och famlar i mörkret…
Din historia är väldigt intressant och slutorden mycket visa, att så frid och fred hos det som ligger oss nära är en väldigt fin tanke…
Hoppets fred vilar i längtan!
2022-04-19

  SatansSon VIP
Bra om särskilt krigen mot Ryssland.
2022-04-19

  Dennis Brinkeback VIP
Vi har lärt oss att aldrig lita på Ryssland
2022-04-19

  Monika A Mirsch VIP
Utmärkt - exakt - med orsak och verkan i träffande lager.
2022-04-19

  Anya VIP
Tack för det du berättar. intressant. Och....vad har vi lärt oss? Mycket träffande frågeställning! Håller med dig, man får försöka i det lilla.
2022-04-19

  ULJO
Intressant berättelse.

Men vad har vi lärt?

Inte något. Krig är bara ondsint. Nu och för alltid.

2022-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP