Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Sagan om Snövit och de kortväxta männen

 

Det var en gång sjuhundra kortväxta män som arbetade i en gruva
Gruvan ägdes av ett multinationellt bolag som hette Queen of the World
Ägaren till företaget var en hårdför dikatorisk kvinna
som lät de korta männen slita och släpa i gruvan till låga löner

Medan de kortväxta männen slet i sitt anletes svett
blev företaget Queen of the World allt rikare
När ägarinnan speglade sig i årsrapporten kunde hos konstatera
att hennes företag var det mest vinstgivande i hela världen

Efter ett ras i gruvan som skadade flera hundra av de kortväxta männen
beslöt de sig för att blida fackförening och begära pengar
från företaget för att förbättra arbetsmiljön i gruvan
och skapa högre löner till de som jobbade där

Ägarinnan gick med på kraven från de kortväxta männen
Men när hon tre månader senare speglade sig i kvartalsrapporten
blev hon mycket förvånad och mycket arg
Pengarna till arbetsmiljö och löner hade minskat vinsten

Queen of the World var inte längre det mest vinstdrivande i hela världen
Andra ägare till mer grymma företag
som prioriterade låga löner och en dålig arbetsmiljö
kunde tjäna mer pengar än Queen of the World

Då bestämde sig ägarinnan att bege sig till gruvan
för att ha ett möte med de kortväxta männen
Hon mötte dem i det närbelägna slottet
där hon bjöd dem på mat och dryck i överflöd

Till efterrätt bjöd hon på äppelkaka med vaniljsås
som hon spetsat med en drog som kallas snow-white
När männen låtit sig väl smaka på mat och dryck
somnade de allihop i en stor hög på golvet

De drömde att de befann sig en saga
där drottningar tävlade i skönhet med vackra prinsessor
och där kortväxta män och rättvisa principer
alltid gick segrande ur olika strider

Morgonen därpå återgick männen till gruvan
De stretade på för sin försörjning
trots att olyckorna blev allt fler
och att lönerna för slitet blev allt mindre

De härdade ut för de visste att en gång om året
fick de komma till det stora vackra slottet
och äta sig mätta och belåtna på äppelkaka och vaniljsås
och somna i en gemensam dröm om en värld i rättvisa och jämlikhet




Prosa (Fabel/Saga) av Respons VIP
Läst 124 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2022-05-06 04:17



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
- liksom Marx skrev att religionen kan bli ett opium för folket så varnar du kojans varelser för att blunda för vardagens slit och rättvisans krav blott för en dag på slottet!
2022-05-06

    Lena Staaf VIP
Härlig fabel med sorglig igenkänning från arbetslivet. Speglade sig i kvartalsrapporten - ha ha, det var kul!
2022-05-06
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP