Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Sakligt och Avskalat


I skymningslandet

I skymningsland står

några själar i brand

En äldre kvinnas dödsångest

Över att bli gammal

Speglar sig i sjöns vatten

Rädsla för kärnvapen

Får vår oro att slå över

Kriget påminner oss

Om människors galenskap

En ledares behov av att

Vara betydelsefull och bli

Hjälteförklarad i efterhand

För att ha rensat ut bland

Civilister och privatpersoner

Han pekat ut för att vara nazister

I sin längtan efter evigt liv

Säger han ”Det var rätt beslut

Att invadera och anfalla ett fredligt land”

"Vi är inga nazister. Det måste du ha inbillat dig"

säger en man som hört talas om detta

”Alla kan inte vara med”

Säger en arbetsledare som hört talas om detta

Som kompromisslöst vänder

Sina yrkeskläder efter krigets vindar

Ansvarig för kommande förfärligheter

Och utrensningar har han tröttnat

Och fått nog på tjat från underordnade

Om att det finns de som ska åtgärdas!

Rädsla och oro bland befolkning sprider sig

Uppskrämda av medias rapportering

De oskyldiga barnen som bevittnat allt detta

Blir påverkade i sina framtida val

I kölvattnet av trygghet och välfärd

Osar det irrationella beslut i skymningslandet

”Vad har man gjort för att det ska bli såhär??”

Säger en gammal äldre kvinna vid ett hembesök

Ifrån anhöriga som åker hem till hennes

Bostad hon bor i, i andra hand

”Allt är de äldres fel. Du är skyldig anser jag.

Du hyr bara här i denna hyreslägenhet.

Vi kan faktiskt vräka dig”

Säger en kvinna och en av de besökande

”Det du har gjort kan aldrig göras ogjort.

Snart är du död sedan kommer ingen

Komma Ihåg dig” säger den andre en man

”Det kommer märkas när den där försvinner.

Vi går nu och bara väntar på att hon ska dö”

Säger de besökande sedan till varann

över huvudet på den äldre kvinnan

”Tänk på vad du säger. Hon kan höra dig”

säger den ena av dem ”Ingen fara. Hon är nästan döv.

Hon hör inte vad vi säger” Säger den andre av dem

”Släkten är värst. Dom tror jag inte hör dom.

När man dör vet man inte och kanske

är det bäst så” tänker den äldre kvinnan

Elakheter mot gamla i skymundan av samhället

Ute i periferin dolt för allmänheten

När äldre människor ibland av anhöriga

får anmodade hembesök och de inte

setts på ett tag av anhöriga de inte träffat

så mycket förut i sina liv

Är något som kan göra livet svårt

”Fast man syns är det inte säkert att man finns!”

Hinner den äldre kvinnan tänka, innan hon dör,

På de fotografier hon är med på från tidigare i livet!

 

Taleptox Skrev

Den 20220524

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 75 gånger
Publicerad 2022-05-24 14:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP