Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Samlaren

En samlare var han. Av skrot och korn, så att säga. Kallades för Samlaren av många.
Som barn berättades det så för mig. Tror aldrig jag hörde hans egentliga namn nämnas. Stilig måste han varit i unga dar. Med sitt mörka hår och solbrända hy. Alltid iklädd en svart kostym. Och så den brunögda sökarblicken.

Han sågs ofta cykla omkring på byn. Med sina
påsar. Ibland välfyllda. Sjungandes någon
visa. Alltid med dragspelet i cykelkorgen.
Sådan minns min barndom honom. Samlaren.

Nyfikenhet väckte han hos oss barn.
Varför kallades han Samlaren? Vad samlade han på? Åren gick, så som de brukar göra med tiden. Och jag lämnade så småningom  barnets värld. Skänkte inte den gåtfulla Samlaren många tankar. Tills något förändrades.

Asta i lägenheten bredvid mig drabbades av alzheimer. Hennes lägenhet tömdes och hon flyttade till ett demensboende. En ny hyresgäst flyttade obemärkt in. Ett tickande genom väggen började störa mig om nätterna. Så svagt att jag kanske drömde. Eller kanske inte? Min sömn rubbades och jag låg allt oftare vaken. I mörkret lyssnande efter detta tickande, som gick helt i otakt.

Nyfikenheten blev till slut allt för stor. Ännu hade jag inte sett skymten av min nya granne. En dag ringde jag på under förevändning att jag behövde låna socker.

Långsamt öppnades dörren. Först en liten glipa. Mitt hjärta rusade otåligt. Så såg jag honom. En åldrad man i svart kostym. Gråsprängt hår och solbränd hy.
"Angenämnt", sa han och kysste min hand. Som en gentleman från svunnen tid.
Han bjöd mig att stiga in och gick sen för att fylla min medhavda kopp med socker. Med blicken följde jag det tickande ljudet  och fann källan. Hyllorna i vardagsrummet var fyllda med väckarklockor som alla visade olika tidpunkter.

Äntligen visste jag vad Samlaren samlar på.





Prosa (Kortnovell) av Elinor Sörensson VIP
Läst 113 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2022-05-27 15:45



Bookmark and Share


  Seasons
Fint, jättetrevlig läsning!
2022-05-31

  Kajan VIP
En bra historia som är välskriven, den får mig att tänka på de många människor som varit lite eljest, eller som ansågs vara det av en eller annan anledning.
2022-05-30

  Susen VIP
Fin och värmande historia.
2022-05-27

  Larz Gustafsson VIP
https://www.poeter.se/Las+Text?textId=2062960

2022-05-27

  Marita Ohlquist VIP
En fint berättat om ett oväntat möte med Samlaren.

2022-05-27

  BenGust VIP
Fint uppbyggd och lättläst berättelse
med oväntat slut. Bokmärke.
2022-05-27
  > Nästa text
< Föregående

Elinor Sörensson
Elinor Sörensson VIP