Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En mardröm om bristande medmänsklighet

 

 

De tog många
som inte passade in

jag gjorde ingenting
det gällde ju inte mig

De tog mig

De som var kvar
gjorde ingenting
det gällde ju inte dem




Fri vers (Fri form) av Marita Ohlquist VIP
Läst 163 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2022-06-03 09:53



Bookmark and Share


  Solweig Jansson VIP
Lika sant idag som t.ex. under andra världskriget då någon skrev så här :

Först tog de kommunisterna, men jag var inte kommunist så jag gjorde ingenting.

Sen tog de socialisterna, men jag var inte socialist, så jag gjorde ingenting.

Sen tog de socialdemokraterna, men jag var inte socialdemokrat, så jag gjorde ingenting.

Sen tog de fackföreningsledarna, men jag var inte en sådan, så jag gjorde ingenting

Sen tog de de förståndshandikappade och andra handikappade, men jag gjorde ingenting.

Sen tog de judarna, men jag är inte jude så jag gjorde ingenting.

Sedan tog de mig - och då fanns det ingen kvar som kunde göra något . .

2022-06-06

  Olof Lagerhorn VIP
Insiktsfulla ord om att vi alla är
del av en väv, där våra egna
handlingar också når oss själva.
2022-06-06

  BenGust VIP
Mer eller mindre brister de flesta
i konsten att vara medmänniska.
2022-06-06

  M.Eta
Fyndigt om en eftertänksam verklighet!
2022-06-05

  Respons VIP
Spännande förskjutningar mellan kollektivt (icke-)ansvar och personlig försummelse av att ta ansvar när det behövs.
2022-06-05

  Eva Helene VIP
Väl beskriven mardröm! Vi behöver alla rannsaka oss själva.
2022-06-04

  Lehva VIP
En mardröm som beskriver många människors
förhållningssätt. Och insikten kommer alltid för sent.
2022-06-04

  Kajan VIP
Några få rader kan, som här, säga oerhört mycket .
2022-06-03

  Kungskobran VIP
Man skall vara som don Quijote
2022-06-03

  Blomma-Stjärna VIP
Det är precis så som du säger det - det kan ändras genom individers medkänsla men den största förändringen sker om vi tillsammans väljer medmänsklighet före egenvinst!
Du säger allt som är viktigt med enkelt och skönt bildspråk och med fin rytm - tack!
2022-06-03

  Niliboy
Huga ligen å huvva, ja i dessa tider är sådana mardrömmar nog vanliga!
2022-06-03

  Monica Lindgren
Riktig satir som biter! Träffar rätt i hjärtat! Vill vi ha det så? Hur stort ansvar har individen? Stort...
2022-06-03

    ej medlem längre
Jag ångrar starkt att jag stod med och skrattade, idag hade jag sagt ifrån
2022-06-03

    Lars Gullberg
En för alla alla för en. Musketörernas paroll gillar jag bäst. Vi lever i ett komplext samhälle. Alldeles för långt från varandra. Låsta dörrar. Privatliv. Portkoder osv. Så vi vill ha det. På gott och ont.
2022-06-03

  Feminaz
Träffande ord!
2022-06-03

  Öknens Ros VIP
Var och en är sig själv närmast.
2022-06-03

  Maria Sundelin VIP
Ja, det är lättare att stå bredvid och se på
Kramar
2022-06-03
  > Nästa text
< Föregående

Marita Ohlquist
Marita Ohlquist VIP