Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Det kan vara så olika att vara som medvetslös. Att bli sövd är som att dö, där finns plötsligt ingenting. Som att ge sin hund en spruta att 'somna in' med. (Texten har legat i utkast sedan 2020 ungefär)


Något litet om att ligga i koma (B)





Varje helg går Jonas Andersson till ett sjukhus.
Han tror sig veta nu vilket plan, vilken avdelning
och så vidare. Men han anmäler sig i receptionen
och får veta, ungefär som om han är där för första
gången.

Lisbet ligger på en sal för fyra personer. Lisbet är
nog inte så vaken. Hon på en och samma gång
både finns och inte finns. Ibland finns där fyra
personer, en i varje säng och det är ungefär två
meter

mellan sängarna. Kanske mer än så, men på ett
ungefär. Ibland är där 'fullt' och ibland har säng-
liggarna besök. Lisbet fick nog mera besök i början.
Men hon har legat där i ett år nu och nog litet mera
än så.

Ibland när någon besöker sin vän, då kastar den
en blick på Jonas, osäkert med vilken avsikt.
Ibland hälsar någon med ett trevande 'hej' eller
'god dag'. Ibland försöker någon inleda ett samtal,
genom att gå

och ställa sig vid fönstret och se ut över verkligheten
som befinner sig på andra sidan glaset. Jonas brukar
vara upptagen med att läsa litet halvhögt ur någon bok.
Ibland är det en beskrivning över staden, en beskrivning
om blommor

eller någon intressant artikel ur en tidskrift. Han är inte
säker på hur det är att ligga i koma, men han chansar
på att högläsning med lugn röst, kan berätta att någon
i vilket fall är där. En dag då han kom satt det en dam
vid Lisbets sida

och läste morgontidningen. Hon lät inte sin röst höras,
utan bara satt där som i ett slags väntrum ungefär.
Efter en stund kom en sköterska och såg sig omkring.
Verkade som söka med blicken och såg med vänlig
blick mot envar besökare.

Så föll blicken på damen, sköterskan gick fram till henne,
yttrade några ord och så följdes de åt ut ur salen.
Tydligen ville hon bara ha sällskap, damen, och någon
som inte 'sade sin mening' heller. När de så lämnat salen,
gick Jonas som vanligt

till sängen Lisbet brukade ligga i. Den var tom och då
trodde han sig förstå att hon blivit hämtad av en sjuk
gymnast. En person som hade till uppgift att få Lisbet
att 'röra på sig'. Det var i vilket fall tanken och som
något vet fungerar det ibland.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 55 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-12-14 19:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP