Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


STRINDBERGS SISTA KÄRLEK I BLÅ TORNET

Ågust: I detta mitt senaste och sista
äktenskap i min giftas trilogi förtyd-
ligas mitt livs äktenskapsdrama i tre
akter af olika längd som repetioner
på de föregående hvilka endast skilja
sig i detaljer men i allt öfrigt äro det-
samma af trätor,svek,baktal,samman-
svärjningar, hot, otrohet, ekonomisk
oro, utpressning, hat, leda och skils-
mässoprocesser..

Att sedan en mansålder tillbaka i
lifvets bok fortfarande befinna sig
vilsen i en mörk dyster skog,
förty jag alltför ofta vikit af från
rätta vägen men som till skillnad
från Dante alltid återvända till
samma utgångs och ingångspunkt
som voro jag i cirklar och labyrinter,
på lifsens törnebeströdda stig,
ter sig dess mening outgrundlig
om där finnas mening eller allt är
ett livets teaterstycke som drama-
tiseras af utomstående.

Den kärlek som är mest ouppnåelig
finnas ej längre här som musa att
besjunga förty hon dog för tidig död
söndersliten af samhällets destruktiva
kugghjul.

Hvad än afvundsjukans demoner säga
om sjuttonåriga servitrisen och teater-
aktrisen Fanny här i Blå tornet beträff-
ande ålderskillnad oss emellan,
veta den intet om kärleken hvilken icke
har någon åldersbegränsning.

Uti Blå tornet sitta jag nu som gammal
Örn i sitt näste där jag endast flyga ut
på ark med orden som vingar.

-






Prosa av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 378 gånger
Publicerad 2022-06-16 02:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP