Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fram och tillbaka


Bara lite fakta




I det som i dag är norra Ukraina grundades i slutet av 800-talet Kievriket som blev ett mäktigt furstendöme.

Från 1200-talet hamnade området under först mongolisk och senare polsk och litauisk överhöghet.

Från 1600-talet var det ryssar som dominerade, och 1922 blev Ukraina en del av Sovjetunionen.

Från 1922 och fram till 8.12 1991 var Ryssland och Ukraina delar av Sovjetunionen. Ukraina blev alltså självständigt 1991.

Fram till 1957 tillhörde Krimhalvön den ryska delen av det enorma Sovjetunionen.

Ledningen för Sovjetunionen beslutade då att flytta Krim till den ukrainska delen.

2014 annekterar Ryssland Krim mot 13 av FN:s 15 säkerhetsråds godkännande.




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 123 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-06-18 16:55



Bookmark and Share


  Gawain VIP
Det var vikingar från det vi idag betraktar som Sverige vilka i grova drag formade det vi nu kallar Ukraina och Ryssland. Rus, folket.

Men historien är äldre än så liksom folken som levt och dött här sen dess och före det.

Kultur är historia, inte alltid litteraturen.
2022-06-19

  alicja lappalainen VIP

Historia Ukrainy. Sk?d si? wzi??a Ukraina? - Histmaghttps://histmag.org › skad-sie-wzi...

2022-06-18

    Lena Staaf VIP
Det rör på sig i historien. Men den hjälper oss att förstå vad som händer i dag.
2022-06-18

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Gud, herr Gunnar, tack så mycket för meddelanden om historiska fakta.Ni finländare är väldigt smarta.
2022-06-18
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP