Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
29 juni 2022


Vilken sommarkväll i juni

Det var en kväll i juni
då jag och hunden tog
en cykeltur längs vägen,
uti vårt vackra land vi for.

I vår framfart hälsade
de härligt röda bergslagsstugorna
med sin falufärg och vita knutar

och stängerna stod i väntan
på att få hissa sina flaggor
när dagen den är kommen

och där under bredde sig
det välklippta gröna gräset
på alla de gårdar
som kantade intill
skogens vägar.

Välvårdade mattor varvades
med vildvuxna ängar
där kossor låg i skuggan
och vilade i grönskans sängar
denna varma sommarkväll.

Vi stannade till
och gick in i skogen
för att följa den svarta bäck
som ringlade sig fram
likt en jättelik snok
bland otaliga stenar
i denna mossiga kärrskog.

Det gyllensvarta bäckvattnet
i en lysande grön barrskog
påminner alltid om en magisk dryck
som rinner uti skogens kärl.

Man kan bara undra
vad det är för väsen
som skålar och dricker
denna trolska dryck.

Kanske är det skogens rötter
som smuttar och smakar
och växer så det knakar
med sina trädgrenar
som strävar efter att
sträcka sina armar och
kittla molnen för en påtår.

När vi lämnat bäcken for vi hemåt,
men stannade vår cykeltur
vid en skimrande björkasjö.

Nu sitter vi på bryggan
och vilar under himlen
som fortsatt ler
sitt blåa leende.

Här visslar vassen i vinden
medan hunden ligger och flämtar
och ett dussin gröna och blåa sländor
gnistrar i livets parningslek.

En skrattmås vakar över ytan
med sitt svarta anlete
som om det doppats och färgats
av det mörka sjövattnet

och hundens flämtande tystnar
när fiskar plaskar och plumsar
bland vassen och de vita näckrosor
som sträcker sig från botten
upp mot solens varma famn.

Kråkor kraxar
och helvita måsar skriar
och på andra sidan udden
ljudar duvor sin märkliga sång.

En grön slända slår
sina spröda vingar
framför mig
och ser rakt in i mig

medan fisken åter stör
den stilla yta
där skräddaren
går på vatten.

Vi lämnade bryggan
i trygga händer,
för sjön den vaggade
allt så varsamt.

På vägen hem såg vi
tre stora svarta spillkråkor
sitta i samma döda träd
och tjuta sina fina gälla läten.

Och bland stugorna
svävade svalor
och på åkermarken
betade rådjur.

Allt detta såg vi.

Vilken tur,
vilken sommarkväll i juni.




Fri vers av KPJ Sundquist VIP
Läst 97 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-06-30 01:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

KPJ Sundquist VIP