Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Inför stundande kräftskivor blir sorgen tung, även den gamla sorgen - 24 år tillbaka i tiden...


DEN ÄKTA KRÄFTSKIVAN - 9.7.2008 - då jag skrev dikten

Lillsystron är nu kronisk kräftpatiet. Men hur kan man vara kronisk – ständig, oändlig – när man kan dö när som helst?

Men hon är nu i alla fall kronisk. Vi kämpade med gråten i var sin ända av telefonlinjen, den här kräftframkallande trådlösa mobiltelefonen och vi kämpade med humorvokabulären: vilken vits ska jag nu hitta för att få denna lilla stund att gå,
att förrinna?

 

Hon ringde mig efter att ha skivats, elektroniskt, bit för bit, som sista utväg till en vettig diagnos på förändrade blodvärden, igen en gång. Och så hittade maskinen orsaken: pyttesmå förändringar här och där, hit och dit, upp och ner.

 

Jag prövade mig fram till vits nummer 3, månne den slår fel, eller klarar hon och där vid sidan om också mig över förödelsen, sorgen, raseriet och
de tusende varför-frågorna.

 

Du är en kräftskiva, det är vad du är!

Till nästa behandling skall du ta med dig kräfthaklappen och bjuda den åt den skötande läkaren, sköterskan. Men ack! De är ju finnar. Det finns ingen kräftskiva på finska, de har ett alldeles annat ord, så deras humor är finsk, och hjälper ingen med kronisk kräfta som diagnos. De kallar det syöpä = den som äter sig in och förgör, eller = den som äter tills den dör, eller = den som frossar utan betänkligheter,
utan en tanke på morgondagen.

 

Och så sa du: ”Man måste väl nu bara försöka leva i nuet, i det som existerar bara
exakt här och nu.”

 

Egentligen är det ju där vi lever hela tiden. Den som gräver ner sig i det förgångna eller den som upphöjer sig till det blivande, till morgondagen, även de lever exakt
här och nu. De har bara skyflat in lite bråte från det förgångna eller lite damm från det kommande. Och så sitter de där och hostar och stånkar, för luften är förskämd och svår att andas, när det är så mycket att begripa:
nuet, gårdagen och morgondagen i samma  munsbit.

 

Ha en bra tripp till ditt Berlin, Lillsystron.

 

Om du levde på månen, kunde du ej vara längre från mig – och ändå, när du ringer, blir jag så innerligt lycklig. Jag lever helt utan dig och du utan mig, men när vi språkas vid, blir jag så himmelenskt glad.

 

Döddansares humor har Bellman varit mästare på och Nils Ferlin...
Men finns det då ingen kvinna som gjort skrönor, gjort sig lustig över sin lillsysters döddans, över din egen dödskamp, dina begravda små barn?

 

Ingen som jag vet.
Endera är det något fel på dom eller så är det verkligen fel på mig och min lillsystro.
Vad tror du?

 

Från minnenas trädgårdsblomster …




Fri vers (Prosapoesi) av Monika A Mirsch VIP
Läst 198 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2022-07-04 10:29



Bookmark and Share


    Ohemulen VIP
Jag tror det är lätt att glömma hur svårt det är att vara nära anhörig till en med kräfta. Hur svårt det är att förhålla sig både till personen, sjukdomen och vården men även till sitt egna liv som frisk. Hur ensam man är. Du beskriver det väl. Jag skickar en tanke både till dig och din syster.
2022-07-04

    Lena Staaf VIP
Vackert skrivet om en förtvivlad situation! Jag har ju själv nyligen haft cancer (och överlevt men det visste jag inte att jag skulle göra). Jag tror att de flesta cancerpatienter inte vill att man ska skämta bort det svåra. Man vill att omgivningen ska förstå hur djupt ledsen och orolig man är. Man behöver själv få prata om den känslan och om hur dagarna som cancersjuk förlöper. Sedan behöver man förstås också höra om livet utanför sjukhus och behandling, hur alla har det, vad de gör, vad som händer ute i samhället. För man är ju ännu inte död. Vid sådana samtal kan mörkret lätta ibland och då är det inte fel att skämta lite. Men min egen erfarenhet är att folk omkring inte riktigt vill förstå och acceptera hur sjuk man är, de vill gärna bagatellisera och säga, "jag tror att du blir frisk", men då kände åtminstone inte jag mig tagen på allvar. Att säga "jag hoppas du blir frisk" är ju något helt annat. Om man har en obotlig cancer är det viktigast att få prata om hur man har det, om vården är bra, och förstås om hur allt ska ordnas inför döden. Man får inte skygga för det.
Att ha en kräftfest låter rätt makabert för mig, det är som att inte ta cancern på allvar. Däremot att äta något gott tillsammans, göra lite mysigt, det är något som i alla fall jag skulle uppskatta.
2022-07-04

  Eva Helene VIP
Tänker på Astrid Lindgren och hennes systrar som när de talades vid i telefon på ålderns höst började varje telefonsamtal med "döden, döden, döden" och så var den saken avklarad och de kunde fortsätta att tala om något annat.

Jag tänker också på att man sedan länge har valt att byta ut ordet kräfta mot cancer för att avdramatisera ordet kanske. Fast numera så är väl även detta ord ganska så stigmatiserande.

En fin text som berör och ställer frågor har du skrivit. Tack!
2022-07-04

  Maria Sundelin VIP
Per Aspera Ad Astra
Kramar
2022-07-04

  Kungskobran VIP
Det är svårt att skämta om döden, men S.k galghumor går bra. Nils Ferlin i En döddansares visor var en mästare. ”I min grop skola maskarna finna att jag är ganska mager om bena tillika om armar och hals.”
2022-07-04
  > Nästa text
< Föregående

Monika A Mirsch
Monika A Mirsch VIP