Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Solstrale… En homage till min far på 75-årsdagen! I denna bild/text finns illustrationer och ord som delger barndomens upplevelser på Långänget mellan Bensbyn och Örarna utanför Luleå.


Homage till en far "Ett hopkok ur livets skafferi"

Denna text är till min far på 75-årsdagen...

Bakom varje sten fanns en hel evighet. Vi vandrade och tog oss längs bäckens strand. Bakom nästa krök sade du, pappa, att himmelriket eller fiskelyckan lurade. Du gillar inte att motionera kom vi syskon fram till. Men får du vandra längs älvar och småbäckfåror för att fiska då kan du ta dig flera mil på en vecka. En tid joggade du och jag, din dotter cyklade eller åkte skidor ikapp med dig. Springa ikapp med pappa var jag då för liten för och du var i god kondition. På vintern blev din mustasch och dina ögonbryn, och näshår helt fyllda av rimfrost. Och för en stund trodde jag nästan att du förvandlades till Jultomten. 

På somrarna åkte vi på våra dagliga utflykter till Brändölandet, till den där sandstranden vi krattat och rensat upp som ingen annan i början känt till. Hela din semester från brevbärare yrket du slitit med for vi ut på sjön, eller vandrade på fiskeäventyr. I Luleå skärgård var det vackra solnedgångar men också tungt att falla i vattnet med skoteroverallen. Jag minns massvis med fantastiska äventyr. Liksom ett hopkok av miljöer och företeelser varvat med märkliga möten med människa och natur.  Det var fest och gamman i glada vänners lag, eller goda grannar som med hjälp av din gitarr stämde upp i allsång. Och vart vi än kom var det alltid någon som hejade glatt på dig och kände igen dig.

Att vara dotter till dig var en fantastiskt rik erfarenhet. Det att lära sig göra upp en eld i ösregn. Slå upp ett tält när det stormar. Ro ut nät medan myggorna gick amok över skinnet. Eller plocka 100liter åkerbär och rensa dem, dvs klippa av vart kronblad från vart bär för att sätta dem på halvliterspåsar och frysa in. I stugan där ingen el var indragen och inget rinnande vatten fanns, och utedasset var allas. Bastubad och sjödopp. Ja säg vad fanns inte att lära med dig vid min sida.

 

Men som alla ting har ett slut växte jag upp och blev vuxen. Det jag tog med mig var allt detta att överföra till mina egna barn. Jag lärde dem att ha tåga och tålamod med naturen, människorna och sig själva. Det har jag dig att tacka för min kära far. Och nu är det din 75-årsdag. Nu mer odlar vi tillsammans. Vi badar bastu två gånger i veckan. Jag klappar dig på ryggen och kinden innan jag går hem till mitt. Och jag har gett dig min tillit som en gång var bruten. I min familj åtnjuter du kraften från gemenskapen med mina fyra barn och barnbarn. Vi är fyra generationer som du står inför och kan ta emot glädjen ifrån. Du har barn, barnbarn och barnbarnsbarn en gåva så stor som en enda man har fått i arv. 

Det finns ord om att leva på jorden för evigt. Ord som antyder att människan kan få evigt liv. För mig betyder detta att förvalta den genbank som vi fötts med och förvalta arvet av generationer. Jag ser att du kommer att få evigt liv pappa. Det är så mycket av det goda ifrån dig som du har i dig och delat med dig utav som utvecklas vidare och förfinas. Musikalitet, intresse för politik och samhällsfrågor även om vi inte deltar aktivt i något politiskt parti, istället engagerar sig var och en i det lilla nära i exempelvis boendemiljön, relationer människor emellan eller för debatter över internet. Jag tror mig veta att du kan vara trygg idag med vetskapen om att livet kommer ta alla chanser det kan för att ge dig utveckling. Vi alla utvecklas som människor hela livet igenom och du visar på att ingen är en hund som inte går att lära att sitta. 

Du har förändrats så mycket till det bättre till trots svåra hälsoproblem du stöttpå. Din empati har djupnat och börjat ge dig relationer tillbaka som du offrade under de mest yrkesverksamma åren. Idag är du en närvarande, kärleksfull och rolig pappa, morfar och gammelmorfar. Du deltar i socialamedier på Facebook och oftast är du först med att ge feedback. När det gäller vill du alltid dela med dig av din klokskap och kunskap. Du är aldrig sen med att sjunga ut och dela med dig. Det är vad dem åren du nu fyller har blandat till dig dvs en människa fylld med livskunskap och visdom som ger generationer framåt in i framtiden hopp om ett gott liv. Tack kära pappa för att just du finns! Till min älskade pappa med Kärlek och Solskenskram från din dotter Eva...

Grattis på din 75-årsdag! 

För Lelle, din svärson, är du som den närmaste en pappa han känt i person och ande! 
Grattis! 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Solstrale VIP
Läst 151 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-07-19 12:38Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP