Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Toccata och Fuga av JS Bach


ORGELPREDIKAN

Som jänkarns blanka dollargrin
ses orgelfronten blänka.
Du anar inte den lavin,
som inom kort skall dränka
dig här i jordens jämmerdal
med lustens lek och nödens kval
för att ditt liv betänka!

Toccatans mullrande bordun
ger förebud om faran
och snart trumpet, trombon, basun
skall uppenbara maran,
när orgelns ånglokomotiv
ger bilden av ditt eget liv
med halsen din i snaran.

Sen frestas du till danser upp
med visslingar och löjen.
I fugans vändningar och gupp
röjs dina nojs och nöjen.
Betänk, trots leendenas gip
att böja dig för orgelns pip
och Herrans ära höjen!

Så samlas åter orgelns brus
till himlens harmonier,
toccatan, brakande, burdus och fugans spelerier.
Han gav, Johann Sebastian,
musikevangelisten,
dig råd att bli en kristen
och spela orgel såsom han!




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 87 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-07-29 15:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP