Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Långt bortom bergen ligger Eriksdalsbadet. Det är en huvudlös historia om solens påverkan på oss alla.


En solskenshistoria


Idag ska jag uppleva en solskenshistoria, ända ut i fingerspetsarna. Till 100 %. Det skulle bli ett besök på Eriksdalsbadet i den Kungliga Huvudstaden Stockholm. Det var dit jag åkte redan klockan 07.00. 
Men inbilla er inte att solen, som spelar huvudrollen i denna historia, var vaken så dags. Tvärtom var det ganska blåsigt när jag var på väg ner i swimmingpoolen. Det var som en av badvakterna påpekade: "Problemet är att Du är 38 grader varm och vattnet i poolen bara 27 grader. Då uppstår lätt lite hutter. Så det så men efter någon timme när jag simmat mig varm, gick huttrandet bort.

Simningen hade jag organiserat på så vis att jag simmade på rygg när jag simmade ifrån solen och när jag simmade mot solen använde jag bröstsim. På så vis utnyttjade jag vattnets reflektion för att snabba på min solbränna. Det blev två timmars solbadande redan i badbassängen! Inte illa. För så snart jag kommit upp på torra land så planerade jag fortsätta med solandet. Det var ju redan 11:e augusti. Och jag hade ingen aning hur länge solen skulle skina på oss, så där varmt och gott. Sen kommer ju vintern och då är det för sent att hoppas på någon solbränna. Det var nu, i augusti, som solandet skulle ske.

Då jag kom in på utebadets område, två större gräsmattor på vardera sidan om mittengången till själva 50-metersbadet, just då, fick jag se ett jättestor skick med Kanadagäss. De är ju kända för att skita ner, bokstavligt, och jag undrade automatiskt: "var ska jag sola på gräsmattan utan att få skit överallt?" Det självklara svaret var: "INGENSTANS"! För fåglarna hade varit precis överallt och ätit sitt gräs och därmed lagt sina korvar här och där. Sen hade vi människor kommit och trampat ner det hela i gräset. Så alla vi solbadare fick närkontakt med Kanadagässen. "YES, YES, YES!" eller usch och fy...

Nu är klockan 13.10 och solen är på strålande humör med sina 26 grader. Men eftersom jag valde denna dag till solskenshistorian så kommer värmen att tillta, som mest ska det bli 27 grader Celcius. Det räcker gott tycker jag. Hela tiden hittills har jag haft min keps på huvudet och skyddat åtminstone hjässan från överhettning. En sådan här dag gäller det att skydda sig mot solstrålarna. 
Nu när lunchen är avklarad - en fantastiskt mumsig Pad Thai - så ska jag sippa på mitt medtagna kaffe. En lunch ska avslutas med kaffe och gärna någonting till som en bra bok. Om den är läsvärd har jag inte en aning om men bibliotekarien på Farsta Bibliotek sa att den var bra. "En feelgood-roman!" "Och hans pappa hette Lennart Hellsing!" Så jag får väl kolla om den här boken också kan bli en solskenshistoria...

Ytterligare, lite senare, efter kaffe och fikaläsning, var dags för dagens sista upplevelse i denna solskenshistoria: "Äppelplockningen". På väg till stora bassängen växer fem äppelträd. Idag var det dags att vittja äpplena på det 3:e trädet. Tack och lov att jag nästan är 2 meter om jag "står på tå". Det blev en välfylld påse att göra äppelmos av. Imorgon är det äppelträd nr.4:s tur att ge av sina äpplen. Saken är ju den att den 29/8 så är utebadet stängt och också tillgången på de äpplen som finns där. Just så sa jag till en familj som sökt solskydd under "mitt" äppelträd. Någon minut senare var det flera som plockade. Skillnaden mellan mig och dem var att jag nådde upp till äpplena...

Allt eftersom så har det blivit varmare och varmare idag. Klockan 14.45 visade min mobil på 28 grader hett, i skuggan. Avsikten med denna skrivelse var att beskriva en solskenshistoria. Det har jag nu gjort. Att solen varit med "på noterna" var väl tydligt, för 28 grader Celcius är inte "fy skam" utan riktigt trevligt.

 

PS.

Mer hände så klart denna dag - men om allt detta saknas det utrymme att beskriva.

 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 61 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-08-11 06:50Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP