Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Foto från eget album


Mods, Hippie och Punkare i samma Babushka

 

I Sandi Toms rocklåt ”I wish I was a punkrocker with flowers in my hair” går texten:” I was born to late into a world that dosen´t care”. Vidare med ett par textrader som även de blickar bakåt i tiden:” When music really matterd and when radio was king. When accountants did´n have control and the media couldn´t buy yuor soul”.

Jag tillhör post-hippiegenerationens 50-talister ”with flowers in my hair” och med frasen ”make love - not babys” i sinnet. Efter de flower power - inspirerade 50/60-talen kom glamrockens 70-tal avlöst av ett punkigt 80-tal där industrisamhället verkade dra sina sista suckar.

Det ”tjänstesamhälle” som följde gav oss internet på knastriga modem via telefonnätet och på arbetsplatserna rationaliserade datorer och robotar bort många arbetare främst inom industrin.

Likt Sandi Tom i sin fräcka rock-låt vill jag fortfarande blicka framåt och följa med i tiden även om jag tycker att utvecklingen går med rasande fart in i en mer och mer opersonlig AI-dominerad framtid. Vi blir stillasittande framför datorer på jobbet och hemma blir vi bara tjockare framför smal-TVn i stället för tvärtom som under 70-talet.

Om jag som pensionär i Sävedalen betraktar mig som den största av ”Ryska Dockan” så rymmer jag en mindre som rymmer en ännu mindre ock så vidare ända till den minsta som är den lille killen som sprang och gjorde hyss i sin barndoms Masthugget.

Mods och Rockers var två tongivande ungdomskulturer från slutet av 1950-talet till mitten/slutet av 1960-talet. Rocker-subkulturen var motorburen med Amerikansk Rockmusik i blodet ofta framförd av Elvis, Eddie Cochran och Gene Vincent. Klädda i svarta läderjackor och motorcykelstövlar starkt influerade av Marlon Brando i filmen ”The Wild One”.

Mod-subkulturen var centrerad på mode och musik, och många moddar åkte skoter. Mods bar kostymer och andra snygga kläder och lyssnade på musikgenrer som modern jazz, soul, Motown, ska, freakbeat och brittiska bluesrotade band som Yardbirds, The Small Faces och The Who.

Punk är folkets kultur som uppstod i början av 80-talet i Storbritannien, USA och Australien. Den är en proteströrelse mot allt kommersiellt: musik, kläder och frisyrer. Man gjorde allting själv och inga förkunskaper var särskilt nödvändiga. Musiken är lättspelad, ofta aggressiv och skulle provocera i samhället med tidiga band som svenska Ebba Grön eller Brittiska The Clash och Sex Pistols.

 

 

 
Övriga genrer (Kåseri) av Lars Thorelli VIP
Läst 43 gånger
Publicerad 2022-08-11 22:46Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars Thorelli
Lars Thorelli VIP