Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"The Medium is the Message" (McLuhan)


FORMEN ÄR INNEHÅLLET

Alla poem har sitt fokus i formen.
Formen är dikternas infrastruktur.
Formen bör vara den härskande normen
i poetikens nomenklatur.
För att en mening skall vara poetisk,
fordras en form som gör texten estetisk.

Tankar och tycken blir snart triviala.
Känslornas eldar har redan förbränts.
Dikternas innehåll blir fort banala,
eftersom länge de vridits och vänts.
För att få frakta ett budskaps bagage,
fordras en form som ett fint emballage.

Formen kan vara helt fri eller bunden
bara den passar till textens tendens,
bara den gräver sin mening från grunden,
bara den lyfter poemets essens.
Dikten har formen som yttersta mening.
Formen är vitsen i deras förening.

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 114 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2022-08-22 17:47



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Vad säger en till en författare som gjort sig känd för att först skriva, sedan riva papperet i remsor, uppifrån och ned, därefter söka skapa poesi av resultatet. Det räcker nog inte att heta Miller, för att godkännas som kändis o författare.
Bokmärker förstås din text för att läsa för 'bästa väninnan'...
2022-08-24

  Koloristen
Et hus trenger tak og vegger.
2022-08-23
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP