Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-


Fingerkapning

Fingerkapning
-
-
Jäklar vilken fart det var på fingrarna idag,
tangenterna trycks på högtryck av iver.
Det går av sig självt utan hint av tvivel,
orden som kommer ramlar fram i hög fart.
Vad vill de då säga dessa ord som vill ut?
-
Följande antagande måste vara sant;
fingrar är för dumma för att tänka,
för det kan ju bara jag. Inte fingrar såklart.
Nu har jag tagit över här, tagit tag i rodret.
Smög stillsamt in genom en tanke som,
kapade av mina fingrar, och avbröt dess flöde.
-
Allt som behövdes, var tanken som väcktes,
av alla ord som flög runt i det abstraktas sfär,
där både jag själv och mina tanke-representationer är,
förväxlade med världen som den är, kartan blev till riktig mark.
-
Jag som nu skriver, med ord från formulerade tankar,
och är den som fortsätter att skriva, fast utan att veta om vad.
Fingrarna kan inte tänka och kan inte berätta sin plan.
Vi tar i och spänner tanken framför vår bokstav,
som oxen till den plog, vi plöjer framåt men saknar fart,
saknar flöde och den genuinitet som föds ur spontanitet.
Istället vi får tungsinta men ändå meningslösa,
meningar på rad, som soldater på blankt och oinspirerat papper.
-
Lärdomen från detta, om önskligt att något låtsas sig lära,
går något i stil med, säger jag:et i mig, som detta:
När jag - riktiga jag inne i huvudet,
när jag ignoreras och passeras,
av något underliggande ”intellekt”,
som gör sin grej med _mina_ fingrar - utan att fråga mig!
Då känns det som att jag inte finns,
förvirring och rädsla för det ständiga hotet.
Försvinnandet av mitt jag, till en helt otänkbar icke-existens.
-
Det gillar jag inte. Det gör att man tänker på- usch -
-döden; vars ord vi bara viskar fram, som något avlägset diffust.
Förtryckta känslor försöker vi att inte störa, inte i det inre röra.
Distrahering funkar för det mesta bra mot detta,
förutom när klockan slår fyra och tre flaskor vin,
får oss att prata sluddrigt, men på riktigt - en kort liten stund.
-
Äsch, nu kom vi in på fel spår,
på sånt här ska vi inte tänka.
Förvirrat yrar jag nu runt med ord efter ord,
Vevandes efter tankar som flyger runt,
hägrande flyktande, de är där, sen där.
De har ingen sitt- eller landningsplats.
Förutom i ord som dessa här.
Men det är nog bäst att sluta yra nu,
vi sätter punkt. Yes, punkt slut.




Fri vers av PFJS
Läst 75 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-09-16 17:22



Bookmark and Share


    Ohemulen VIP
Att skriva på autopilot är inte döden :-) Blir man inte nöjd med texten kan man ju skriva ut den, klippa ut de intressanta orden och klistra ihop dem till en ny text med hjälp av sitt huvud...
2022-09-16

  Larz Gustafsson VIP
Har du hört Stiff Little Fingers? (Låten med Vibrators och bandet från Nordirland.)
2022-09-16
  > Nästa text
< Föregående

PFJS
PFJS