Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ibland segrar rättvisan, ibland någonting annat. (Det är så här jag minns min mardröm, eller snarare rekonstruktionen av densamma).


”Stockholms mest sympatiska person”

 

Vem vill bli kallad ”Stockholms mest sympatiska person?” Precis så hade han hört varuhuset IKEA uttrycka sig i nyheterna den där kvällen för 6 månader sedan, måndagen den 3:e januari 2022.

”Men, den personen är ju jag” hade han tänkt. ”Säkert som Amen i kyrkan” - det där var ju mammas sätt att säga något hon trodde på - och nu hade han börjat prata på samma sätt.

Nu, långt, långt senare, i slutet av december samma år, 2022, hade IKEA kommit fram till två toppkandidater som tävlade om deras hedersutmärkelse, årets mest sympatiska person. De tävlande skulle mötas i en sista envig på varuhuset IKEA som låg vid Kungens Kurva. De två tävlande stod tätt tillsammans framför de sex rulltrappor som ledde in till varuhuset. Det gällde alltså att komma först uppför rulltrapporna. Någon av dessa sex. Den personen skulle utses till årets mästare.

Domaren sa: ”På era platser. Klara. Färdiga. Gå!” De klassiska orden som innehöll så mycket spänning, så mycket stress att han redan var svettig innan tävlingen ens hade börjat.

Men nu, nu rusade båda två uppåt, som skjutna ut ur var sin exploderande kanon. Båda gav allt. Han lite mer ändå. Halvvägs upp i rulltrappan såg han sig om. Visste instinktivt att han höll på att vinna. Tas sig till målet allra först. Segervittringen kändes i munnen och han log inombords. ”Det har jag väntat på länge” tänkte han. Men i samma ögonblick han vände sig om, stannade upp och såg henne snett bakom sig, så kände han hur det brände till i sidan, strax under vänster axel.

”Jag har blivit skjuten!” konstaterade han. ”Den förbannade kvinnan har skjutit mig!!”

När bara några steg återstod segnade han ner, oförmögen att kunna ta de sista kliven mot berömmelsen. ”Hon vill vinna med oschyssta metoder”!skrek han uppgivet. ”Stoppa henne! Någon!” Men hade någon sett eller hört skotten? Allt hade gått så snabbt. Så supersnabbt att han insåg att hon lurat både honom och publiken. Till och med tävlingsledningen. Ingen förstod vad som hänt. Allt man kunde gissa var att den ene tävlande plötsligt ”rasat ihop”. Kanske på grund av trötthet? Eller så hade han kanske bra snubblat?

Nu såg han henne rusa fram, strax skulle hon passera honom och bli korad till årets vinnare. ”Må det inte ske” sa han till sig själv. ”Så här kan det inte få sluta” hörde han sig muttra.  Han tog sig samman, försökte resa sig upp, skakis, darrig och djävligt förbannad. Och just då var hon ifatt. På samma trappsteg. Dold av fladdrande kappa, höjde hon sitt vapen, en Browning med en påskruvad ljuddämpare. Hon stannade till, hånlog mot honom, siktade och sköt. Allt exploderade. Mörkret omgav honom och han föll tillbaka, ner mot samma steg på rulltrappan som han alldeles nyss rest sig ifrån. Nu var hon förbi och sprang de sista sex stegen, upp mot det väntande målet där domaren också stod. Publiken såg allt, att den mannen som nyligen lett tävlingen faktiskt snubblat fallit i rulltrappan. Försökt resa sig men inte lyckats. Hur det egentligen gått till skulle de aldrig få veta. Avståndet mellan publiken och honom var alltför stort. Minst 200 meter och synvinkeln gjorde det omöjligt att gissa sig till att han faktiskt blivit avrättad där på de sista trappstegen. Tänka sig, en mördare skulle utnämnas till segrare som ”Stockholms mest sympatiska person”. Rättvisan segrar inte jämt. I varje fall inte denna gång.

 

SLUT
Prosa (Novell) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 55 gånger
Publicerad 2022-09-18 02:08Bookmark and Share


    ej medlem längre
du borde vara mer som du är i verkligheten. här leker du bara. jag vet att det är jobbigt att ställa till sig. du är mannen med svarta hatten eller hur? eller har jag misstagit mig? var helt säker innan men nu inte. du framträder med din rätta namn och ditt rätta bild. det är strångt. förmodar att du inte har fejkkonton och att du ganska säker inte gör reposts. 2 storpostare här verkar vara samma person. är 110% säker att jag kommit på vem. men inte 200%. mer absoluta nollpunkten.

"what you seem to be be really"
2022-09-18
  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP