Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Var i Stockholms-området bor den goda svampen?


Tramp, tramp, tramp - nu ska vi ut och plocka svamp!


Idag har jag hittat svamp, redan nu säger jag för den har knappt tittat upp ännu. Den formidabla fångsten blev 7 svampar fördelat på 3 kantareller och 4 Karl-Johan. Men som sagt - nästa vecka dyker de upp! Svamparna.

Men - var i Stockholm bor de? Svamparna alltså! Proffs-plockarna avslöjar ingenting så hemligt. Inte ens om man bjuder, först, på ett plommon. De håller tyst. Inte ett knyst! Då är amatör-plockarna betydligt lättsammare. Från det jag startade min svampresa idag fick jag höra om tre bra plockställen.

1. Nåttarö, till höger vid affären, till vänster vid ladan, någon minut från ankomstläget, sväng in i skogen. Där - skogen - ska det växa massvis av trattisar (trattkantareller). Om inte gänget pensionärer från Stockholm besökt svampställena först. Då finns inga kvar!
Nåttarö når Du med båt från Nynäshamn, men inte alla dagar i veckan!

2. Tynningö, inne i skogen, över hela ön, någonstans i mitten av ön där det tidigare låg en sommar-affär, där utmed dikeskanten växer det också många trattisar! Vanliga kantareller finns i skogen, några hundra meter från insjön! (OBS! Tynningö är Sveriges enda Skärgårdsö med egen insjö). Waxholmsbåt till Tynningö avgår från kajen nedanför Grand Hotel, i Stockholm. SL-kortet (axcess-kortet) fungerar.

3. Ösmo, en pendeltågstation mellan Västerhaninge och Nynäshamn. En bra bit ifrån stationen ligger något som heter "Ostfabriken" (nu nedlagd). Där, på familjen Bonniers ägor, växer det all slags svamp. Och eftersom "Allemansrätten" fortfarande gäller i Sverige så är det bara att ta med den stora svampkorgen.

4. Sorunda-skogarna (en pendeltågstation mellan V-haninge och Nynäshamn). Där, i dessa jätteskogar, kryllar det av svamp. Glöm inte ta med mobiltelefonen eftersom det är superlätt att vimsa bort sig (läs = gå vilse).

5. Tungelsta (som jag besökte idag). Åk med buss 835 till Lillgården. Leta rätt på el-spåret. Gå in en bit i skogen! Leta i närheten av granarna (eftersom kantarellerna lever i symbios med dessa trevliga träd). Om Du ser gula löv på marken så kan dessa ibland vara smarriga kantareller. Glöm bara inte att kantarellens bäste svampkompis heter Karl-Johan växer i närheten av kantarellerna. Det var så jag hittade 4 Karl-Johan idag.

 

Vilka är Dina svampställen, var någonstans finns de??

 


PS
.
Gör inte som jag som avbröt svampplockandet i förtid pga av okontrollerad hunger. Ta med Dig något att äta/dricka så hinner Du fånga mer svamp innan dagen är över. Plockandet startar NÄSTA VECKA, 19/9 - tills pensionärerna plockat bort allt. 
Skulle Du ha maximal otur, tänk så här: på COOP, på Lidl, på Hemköp säljs svamp. Billigast är det på torget. Genom svampplockandet har Du fixat dagens motion. Du minns väl 90:10-metoden? Kolla in mina tidigare texter!!
Övriga genrer (Kåseri) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 27 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-09-18 17:49Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP