Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Mjukgörande medicin som sköter mina fötter (de riskerar annars bli amputerade pga diabetes, typ 2).


Ju lägre rang desto större maktbefogenhet

 

Idag hände något märkliga i kontakten med min Vårdcentral (vill inte ange namn för att slippa efterhängsna jurister). Jag hade för några dagar sedan ringt min Vårdcentral och beställt en förnyelse av en mjukgörande medicin. Eftersom jag har typ 2 diabetes (efter min farmor) är det farligt att få sår på foten. Om inte dessa sår (torr hud som spricker, blir öppna sår) sköts rätt kan det i förlängningen leda till AMPUTATION. Först foten, sen benet, sen kanske något ytterligare.

När jag besökte Apoteket för att hämta min salva så fanns den inte att hämta ut. Läkarna på min Vårdcentral hade inte fått min beställning av undersköterskan! Och därför fanns ingen medicin att hämta ut.

Jag besökte då, omgående, min Vårdcentral och talade med undersköterskan om min salva. Hon sa då att de fått, riktlinjer från högre ort, att minska utskrivningen av mjukgörande mediciner. Hon tyckte inte att - risk för amputation av tvenne fötter - var något att bry sig om. "Diabetes typ 2 är ingen diagnos att bry sig om i sammanhanget".

Då gick jag tillbaka till mitt Apotek och frågade receptarien om det var tillåtet för en läkare att ge mig recept på denna salva (med hänsyn till min diabetes). Hon sa: "Självklart ska de skriva ut ett sådant recept. Annars gör de sig skyldiga till grovt tjänstefel. 

Min Vårdcentral har ett problem: UNDERSKÖTERSKAN avgör ifall läkarna ska underrättas om recept, ifall medicin ska beställas för en patient. Hon  struntar sen i att tala om för patienten att inget recept skickats till Apoteket. 
Vårdpersonal med lägst rang, typ undersköterskan, är bossen på min vårdcentral. Läkarna vet ingenting. Inte chefen heller. Så är maktfördelningen. 

 
PS.

Styrs Sverige av vaktmästaren hos Riksdagen (eller är det lokalvårdaren)?

 
Övriga genrer (Satir) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 29 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-09-22 18:09Bookmark and Share


  Sören Turesson VIP
Äntligen är du något på spåren. Lilleman är inte så maktlös som man kan tro
2022-09-23

  DalElvan VIP
Jag tycker mig höra fler
med samma bekymmer!
2022-09-23
  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP