Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Foto från eget album


Moonage Daydream

 

"Moonage Daydream" är en låt av den engelske musikern David Bowie. Den spelades ursprungligen in 1971 som singel av hans kortlivade band Arnold Corns. Bowie spelade sedan in låten 1972 med sitt nya kompband för release på hans album ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

Det musikaliska temat målar ut Ziggy Stardust som en utomjordisk rocksuperstjärna som kommer till oss för att rädda jorden från en omedelbart förestående katastrof.

Den 16 juni i år var det 50 år sedan Bowie släppte det legendariska rockalbumet Samma dag är det 50 år sedan FN:s första miljökonferens, Stockholmskonferensen, avslutades. Titelspåret från Ziggy Stardust plattan heter ”Five years” och har bäring på tematiken ovan.

I första versen berättas det om att en gråtande nyhetsuppläsare tillkännager att jorden verkligen är döende. Tårar strömmar ner för hans kinder och övertygar tittarna om att det ofattbara var sant. Mänskligheten hade bara fem år kvar. Sedan skulle allt vara över för det biologiska livet på vår hemplanet i universum.

Ziggy-inspelningen har sedan dess dykt upp på flera samlingsalbum och som ljudspår i filmen ”Guardians of the Galaxy” från 2014.  Denna Sifi-trilogi hämtade sin inspiration från de amerikanska serietidningar som startade upp med 1938 års publicering av Action Comics.

Detta blev starten för den godhjärtade superhjälten Stålmannen med journalisten Clark Kent som mänskligt alter ego. Många var de barn som under senare delen av 50-talet i likhet med mig ”dagdrömde” om att ha Stålmannens röntgensyn och flygförmåga. Åtskilliga superhjältefilmer har sedan producerats av DC Comics och Marvel Comics.

Jag kan tänka mig att barn och ungdomar som levde i slutet av trettiotalet var ganska ointresserade av det Svartvita bioutbudet med höjdare som: ”Söder om landsvägen” (36) med Edward Persson eller amerikanska ” Skandalerna kring Julie” (38).

Annat blev det i vårt land när färg-TV slog igenom på slutet av 60-talet eller när filmen kunde ses i ”Technicolor” med svensk premiärvisning på biograferna redan 1946 med ”Klockorna i Gamla stan” samt barnfilmen ”Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin”.

”Moonage Daydream” är också titeln på Brett Morgens två och en halv timme långa film fylld med biografiskt material om David Bowie. För oss Bowie-fans kommer säkert ögonblicket när David Bowie och The Spiders from Mars låter den sällan hörda ”Wild eyed boy from Freecloud” sömlöst övergå i ”All the young dudes” närmast bli tårfyllt.

 
Övriga genrer (Kåseri) av Lars Thorelli VIP
Läst 21 gånger
Publicerad 2022-09-24 11:48Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars Thorelli
Lars Thorelli VIP