Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Panten fanns i äppelträdet och kallas äpplen - men ska förvandlas till äppelcidervinäger!! Motsvarande 10 kronor.


Var hittar jag pant motsvarande 10 kronor?

 

Har Du någon gång haft så bråttom att Du glömt hämta växeln i automaten i snabbkassan på COOP Konsum i Farsta Strand? Att bli snuvad på 10 spänn känns FÖRFÄRLIGT! Och är det ett belopp på 10 kronor så känns det för dj-t! Kassörskan visar såklart kalla handen. De andra butiksbiträdena reagerar på samma sätt. Det är då - JUST DÅ - som tanken slår mig: "Det finns ju pantflaskor runtikring! 10 pantflaskor motsvarar 10 kronor. Och en UTSKÄLLNING avvärjs. Det är ju fredag idag, sk. mysfredag, och en annan vill ju att den ska förbli mysig, ända till midnatt. 

Sen är det ju så att jag är pensionär. Borde räknas till fattig-pensionärerna. För jag får ut mindre än 12 000 kr i pension. Då är 10 kronor en hel del. Och katastrofen en faktum. En utskällning kommer förvandla denna ljusa fredag till den svartaste måndag.

Så jag planerar långpromenad. Från den ena panten till den andra till den tredje och till och med den tionde. Om Gud vill. Lite till behövs inte alls, men 10 pantburkar är helt OK. Kan man be en sådan bön?

Man kan alltid be böner men Gud avgör ju hur de ska besvaras. Tack och lov för det! Så ingen pant hittades, från Farsta Strand till Farsta Gård. Ingenting. Nada! Bara oanvändbart skräp.

Men - alltså - där i Farsta Gård växer det äppelträd. Och nedanför ett av dessa träd såg jag en dam stå. Rycka och skaka i grenarna. Med en pantflaska! i plast fastsatt på en lång smal träpinne. Med denna pinne förlängde hon sig själv och började slå frenetiskt på äpplena så att de började falla ner, mer och mer, fler och fler. Snart var hela marken täckt av dessa små äpplen som bodde högst upp i trädet.

Det var då jag dök upp. Undrade vad som hände. Och syftet med hennes hängivna plockande och slående i luften med träpinnen med pantflaskan ytterst.
"Det ska bli äppelcidervinäger och det tar bara 8 veckor. Det ska stå rumstempererat. Bara 2 matskedar äppelcidervinäger behövs, resten måste vara SUPERRENT vatten, ända upp till översta äpplet så att alla äpplen täcks av vätskan. Ovanpå glasskålen ska ligga en handduk för att förhindra flugor att smutta på drycken och dricka sig druckna".  Hon var mycket noggrann i sin beskrivning och berättade att dessa äpplen var tillräckligt syrliga för att kunna bli perfekta till äppelcidervinäger. Damen visade sig komma från Sankt Petersburg och hon hade plockat från just detta äppelträd tidigare med mycket lyckat resultat. Då hade hennes son klättrat upp i trädet och utökat antalet äpplen till det dubbla.

Men som sagt - det måste vara rent vatten (bättre kvalitet än i vattenledningsvattnet) och då rekommenderade hon mig att koka vattnet först innan det användes till att framställa äppelcidervinäger. Det var just då - när hon sa att vattnet måste vara perfekt - som jag tänkte på naturvattnet från Sandakällan. Sveriges enda naturliga källvatten från skogen - som bara ligger ett stenkast från Stockholm. 

Som tack för det enkla receptet på äppelcidervinäger så berättade jag i detalj hur hon skulle hitta denna enda naturliga vattenkälla. Nu skulle hon aldrig mer behöva koka det smutsiga, klorerade och infekterade stockholmsvattnet längre. Nu fanns det en källa att hämta rent vatten ifrån. Och det allra bästa var ju att vattenkvalitén nyligen testats med ett mycket lyckat resultat som följd.

Så blev min bön besvarad? Nja, inte som jag tänkt det. Plastpåsen jag haft med mig fylldes istället med utmärkta äpplen. Med min längd på nästan 2 meter lyckades jag skaka ner ytterligare 3 kilo perfekta äpplen. Så - visst besvarades min bön - men på ett annat sätt. Egentillverkad äppelcidervinäger är inte fy skam. 

 

"Tack för presenten", det säger jag till min kompis en trappa upp.
 

 

 
Övriga genrer (Kåseri) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 45 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-09-30 15:41Bookmark and Share


  AKT VIP
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det blir bättre!
2022-10-01
  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP