Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
passar inte på poeter.se?


Politiska tankar i gryningstimman

På natten får jag bilder
av vad som händer
med den svenska välfärden
Bilder av tryckkokare
som står på en spis med värmen på max
Bilder av grodor
som hoppat i en stor kastrull
med kallt vatten
När värmen ökar i kastrullen
räddar de inte sitt eget skinn
genom att hoppa ur kastrullen
utan genom att börja bita på varandra

Unde sjuttio- och åttiotalet lämnade Sverige
en politik med en stora skatter
som betalade en generös välfärd
Nu skulle den offentliga sektorn
istället skäras ned och privatiseras
Skatten på arbete skulle minskas
i flera steg genom jobbskatteavdrag

Som medborgare har vi ställt samma krav
på att få hjälp och stöd
av stat och kommun som tidigare
men resurserna har minskat år efter år.
Dessutom har vi öppnat välfärdssektorn
för att privata företag
att göra vinster av skattepengar
Ekvationen går inte ihop
Det är många som får betala ett högt pris för detta
såväl psykiskt, fysiskt som ekonomiskt.
Lärare har blivit ett bristyrke med låg status
liksom sjuksköterska
Välfärdsarbetarna flyr välfärdssektorn
Patienter med stora behov av hjälp
söker förgäves hjälp på vårdcentralerna
Den som är rik kan
skaffa sig en genväg
till bra vård
genom en privat sjukförsäkring
Vi har fått en välfärdsmodell som alltmer liknar USA:s.

Innan valet diskuterade politiker
möjligheten att ta bort skolpengen
och förbjuda vinstuttag i skolan
Nu när svenska folket gjort sitt val
sitter de privata koncernerna
som gör vinster i välfärden i säkert bo

Istället för att ändra på en politik
som slår sönder den välfärd
vi alla är beroende av
fortsätter vi med mer av samma
Nu finns det politiker vid makten
som pekar på invandrarna och säger
att allt är deras fel
att vi inte mår bra och är så frustrerade

Tryckkokaren kokar torr på spisen

De alltmer uppvärmda grodorna
i den stora kastrullen
äter upp varandra.




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 79 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-10-01 06:22



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
Bra! Mycket läsvärd! Man kan säga mycket som ger läsaren förståelse för ett skeende med fri vers - poeten visar vad som sker i nutiden - helt rätt!
2022-10-01
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP