Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Vad händer om någon frågar - är det tillåtet att ta en ”fyrtår”?


Kan man få en tretår?


Det är lunchdags. Lunchen finns i tre trevliga paketeringar. Och sen frågar jag: "ingår det kaffe i lunchen? Då blir alltid svaret: "JA"! Vi är ju i Sverige. Utomlands förvandlas folk till frågetecken när man ställer samma fråga. De säger istället: "kaffet kan Du köpa sen, och det ingår INTE i lunchen.

Du köper alltså en kopp kaffe efter lunchen när du befinner dig utomlands. När man köper en kopp kaffe i Sverige brukar man få nästa kopp kaffe gratis, en så kallad påtår. Ordet "påtår" finns inte på engelska eller något annat språk. Förklaringen är enkel: Nästa kopp kaffe är inte gratis som i Sverige. 

Det enda land och café Du kan ställa dessa frågor är Amandas café i Hökarängen. Utfrågningen börjar med: "Ingår det påtår"? De svarar så klart "JAA". Nästa fråga är lite mer speciell: "Ingår det tretår"? Eftersom Du nu fikar på Amandas Café i Hökarängen gäller förstås detta svar: JA, självklart"!

Men - skulle Du vara tillräckligt modig (eller dum) så att Du fortsatte frågandet: "ingår "fyrtår" så får Du nu ett helt annat svar: "Vad är det, förlåt? Jag har aldrig hört talas om något dylikt!"

Så - denna sista fråga var helt klart osmart! I SAOL, (Svenska Akademins OrdLista) finns ordet "påtår" och "tretår". Men det finns inget ord som stavas "fyrtår"! Och varför inte. Det finns inget café i fikalandet Sverige som serverar 3 gratis-muggar kaffe. De har inte råd (de vill tjäna pengar på alla kunder). Alltså en omöjlighet i dessa dyrtider. Inte en chans. "Fyrtår" får Du dricka hemma hos dig själv. Så det så...
Övriga genrer (Satir) av Bengt J Malmsten VIP
Läst 39 gånger
Publicerad 2022-10-04 11:35Bookmark and Share


  angela Täubert fd Jansson VIP
Trevligt ställe. Brukar fika där med dottern. Tar alltid påtår. : )
2022-10-04
  > Nästa text
< Föregående

Bengt J Malmsten
Bengt J Malmsten VIP