Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Solstrale… Ingredienser i bröd kan du ta från överblivna matrester - matbröd ja varför heter det annars så? Mina bröd jag bakar blir som minimåltider innehållande många nyttigheter och massor med energi!


Matbrödsfilosofi med poetiskt/ prosaiskt recept


... jag bakar bröd 

livgivande bröd...

 

Som barn minns man nybakat bröd som en av de godaste stunderna. Föräldrar oroar sig över barnets ensidiga matvanor ofta... Men det finns bot på detta! Matsvinnet minskar samtidigt som ekonomin går att få ihop. Och nu behöver du inte alltid laga varm mat för att kunna ge dig eller din familj nyttigheter.

Vi står inför kristider. Du tänker kanske på hur pengarna skall räcka. Kanske reflekterar du över otacksamhet och kräsmagade individer. Du kanske tycker att det är för dyrt att laga varm mat nu när elpriset har stigit. Eller så vill du bara ha ett bra matbröd utan märkliga tillsatser och utan knasiga namn.

Bröd är en bit för att få ihop livspusslet. 
Matbrödsfilosofi ala Eva kommer här.

Att baka bröd är inte så svårt som du tror. Du behöver bara vara väl förberedd och ha lite tålamod. Bra är också om du inte är rädd för att överge receptet. Det blir sällan dåligt eller värdelöst det man gör i början. Men det kanske inte blir som du förväntat dig. Hembakat kan inte jämföras med köpt bröd eller bröd från bageriet. Men du måste våga för att vinna. Detta är en filosofi som utgår ifrån att de flesta rester kan matas ned i bröd.

Det finns recept i din kokbok eller på nätet. Välj finskt surdegsbröd det tar bara en natt att få till finsk surdeg. Eller gör en surdeg på traditionellt vis. Man använder också vanlig jäst eller torrjäst till ett surdegsbröd. Var väl förberedd och se till att alltid ha olika sorters mjöl hemma. Potatismjöl är också användbart när du bakar. Handla gärna in mjöl på extrapris då sparar du pengar som du kan lägga på el när du gräddar ditt bröd. Nu ska du få exempel på saker du kan mata ditt matbröd med.

* överbliven gröt * ris * riven kall kokt potatis * rivna morötter, kokta eller råa * äpplen, päron eller plommon * kokta bönor, kikärtor eller linser av olika slag * nyponskalsmjöl eller slatt från nyponsoppa * citronskal, apelsinskal * gräddfil, filmjölk, yoghurt som sköljts ur paketet * matfett ex ister * rotsaker * lingon * nässlor * russin, fikon, dadlar i bitar eller som mosade med mixer ersätter då socker helt * potatismos * rotmos * soppa * skinkspad m.m

* Alla dessa olika ingredienser kan med fördel tillsättas i brödet. Själv brukar jag kombinera bönor eller linser + gröt av något slag + nypon + nässlor + lingon + russin, fikon, dadlar som efter dem kokats upp med lite vatten sedan mixats eller mosats...

Denna inspiration är väldigt bra att ha i "bak"-huvudet när du får över mat. Dvs det blir inget matsvinn när du bakar på detta sättet.  Alltid använder jag ett grundrecept jäst, vatten, olja, salt,(för sött bröd sirap) och mjöl av något slag. Alltid till lägsta pris. Ibland tillsätter jag även ägg... Det är också så att dessa bröd blir mycket mer näringsrika och kan räknas som en minimåltid, mellanmål. Och med humus, olivsmör eller bönröra som pålägg blir det nyttigt och mättande på samma gång som det är effektivt. Matsvinnet blir som bortblåst.

Att baka matbröd på det här sättet är viktigt för en barnfamilj där barnen inte vill äta allt. När du lagt nyttigheterna i brödet så vinner familjen på detta. Familjen slipper träta mellan varandra och tjatet är som bortblåst. Att äta ska inte handla om stressande saker utan om njutning. 

Att vara ensamstående och kunna njuta en god nyttig smörgås trots att inspirationen att laga mat inte finns. Där vinner man som ensam i hushållet att både få lättare att fixa god, nyttig och välsmakande middag. Trots att det bara är en macka...

För alla parter är det ekonomiskt, det sparar på elen och det minskar matsvinnet. Därför har jag alltid någon typ av bröd, beroende på vilka rester som blev över eller vilka råvaror som just då var på lågpris eller halva priset. Eller efter säsong dvs vad finns i trädgården eller i skogen av bär och örter. För örter går utmärkt att ha i bröd.

Därför hoppas jag att Du nu ska våga att baka bröd. Inte sådana som jag bakar utan såsom ditt hushåll räddar mat och pengar på. Därför ett extra mycket stort lycka till för du har mod att pröva dig fram och samtidigt utvecklas till en riktig matbrödsbagare med "bak"-huvudet på skaft!

 
Övriga genrer av Solstrale VIP
Läst 109 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2022-10-05 13:16Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Börja med snabbsurdeg…
Recept 2dl vatten + 1.5dl vetemjöl + 1krm torrjäst… låt stå över natten.

2dl havregryn + 2dl röda linser + 5dl vatten kokas i 15minuter.
Låt stå tills det har fått rumstemperatur.

10dl vetemjöl Blanda resten av mjölet med kvarvarande torrjäst…
2msk nyponskalsmjöl.
1msk salt.
1dl mörk brödsirap.
1dl lingon eller fruktmos.
1dl russin eller dadlar.

När böngröten svalnat till ca 40? då kan surdegen och gröten blandas för att sedan tillsätta resterande ingredienser. Låt jäsa 1timme under en fuktig bakduk, inte plastfolie.

Knåda ut degen lätt och dela i två delar. Kavla ut eller platta ut degen med händerna och rulla sedan ihop den till en avlång limpa. Lägg båda limporna bredvid varandra på bakplåten, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 60minuter. Sätt ugnen på 225?. Placera det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 190? och grädda i 50minuter. Ta ut brödet och lägg under bakduk med en tjock fil ovanpå för att eftergrädda. Skär inte upp brödet förrän det svalnat till rumstemperatur. Detta tar ca 5timmar.
Bäst är om du istället för att koka böngröten använder rester från gårdagen av något slag. Du kan även tillsätta överbliven mjölkprodukt som du skakat ur paketet med lite vatten. Du minskar då matsvinnet.

Lycka till med brödbaket!
2022-10-07

  Blomma-Stjärna VIP
fin brödbild + superduperråd -
precis vad jag behöver för att komma igång med ett specialmatsvinnsbröd!
2022-10-06

  Niliboy VIP
Oj va gott det ser ut!
2022-10-05
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP